Veikti dzeramā ūdens cauruļvadu tīrīšanas profilaktiskie pasākumi

Ņemot vērā, ka pēdējos mēnešos Latvijā reģistrēti vairāki saslimšanas gadījumi ar tā dēvēto leģionāru slimību, KKP veica profilaktiskus pasākumus šādās daudzdzīvokļu ēkās Kuldīgā: Dārza ielā 12, Dzintaru ielā 6, Dzintaru ielā 9, Gaismas ielā 3, Gaismas ielā 4, Gaismas ielā 5, Gaismas ielā 11, Piltenes ielā 26, Piltenes ielā 28, Lapegļu ielā 6 un Rātskunga ielā 2.

Iepriekš pie šīm ēkām tika izlikti paziņojumi, ka “16. martā tiks veikti dzeramā ūdens cauruļvadu tīrīšanas profilaktiski pasākumi. Laika periodā no 8.30 līdz 17.00 ūdensapgādes sistēmā ūdens temperatūra var sasniegt 80 grādus. Lūgums ievērot drošību un pasargāt bērnus no applaucēšanās.”

SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” valdes priekšsēdētājs Pēteris Gobzemis uzsver, ka piesardzīgiem saslimt ar leģionāru slimību vajadzētu būt ikvienam, kurš silto ūdeni saņem pa cauruļvadiem, tajā skaitā no elektriskā boilera. Par laimi, Kuldīgā nav konstatēta saslimšana ar šo bīstamo slimību. Jāseko līdzi, lai aukstais ūdens nebūtu siltāks par 20 grādiem, bet karstajam būtu ne mazāk kā 50 grādi. “Dezinficēt” cauruļvadus var ar karstā ūdens cirkulāciju pāris stundu ietvaros, ūdenim jābūt vismaz 70 grādus karstam.

KKP apsaimniekotajās mājās, kurās ir centralizēta siltā ūdens padeve, ūdenssistēma ir pārbaudīta un pieregulēta, lai iedzīvotajiem pa krānu tecētu 55 grādus karsts ūdens. SIA "Kuldīgas komunālie pakalpojumi" Īpašumu apsaimniekošanas daļas vadītājs Dzintars Rušmanis aicina iedzīvotājus arī pamērīt karstā ūdens temperatūru, lai pārliecinātos, vai tas ir pietiekami karsts. Gadījumā, ja tā nav, tad lūgums ziņot apsaimniekotājam pa tālruni 63321963.

Leģionāru slimība jeb legioneloze ir reta pneimonijas forma, kas pazīstama kopš 20. gadsimta vidus. Pirmais legionelozes gadījums reģistrēts 1947. gadā, bet pirmais uzliesmojums ‒ 1957. gadā Minesotā. Slimību izraisošā baktērija tika identificēta 1976. gadā pēc liela uzliesmojuma Filadelfijā, ASV, kara veterānu leģiona sanāksmē.

Leģionāru slimības inkubācijas periods ir divas līdz 10 (visbiežāk piecas līdz sešas) dienas. Slimībai raksturīgs straujš sākums, ķermeņa temperatūrai paaugstinoties līdz 39‒40,5 grādiem, novēro vispārējas intoksikācijas pazīmes, neproduktīvu klepu, sāpes krūtīs, elpošanas traucējumus, sirds un nieru mazspēju, pneimoniju, diareju. Ja slimība netiek ārstēta, letalitāte ir līdz 39%. Ārstēšanas gadījumā letalitāte ir 5‒10%.

Inficēšanās notiek, ieelpojot izraisītāju saturošas ūdens daļiņas. Pie iekārtām, kas veido ūdens aerosolu, pieder karstā un aukstā ūdens sistēmas (dušas, krāni, virpuļvannas vai baseini, turku pirtis un saunas, karstie avoti, gaisa mitrinātāji, gaisa kondicionētāju dzesēšanas iekārtas, dekoratīvās strūklakas). Jo sīkāki ir aerosolizētie ūdens pilieniņi, jo lielāks inficēšanās risks.

ANITA ZVINGULE