Rudens darbi ielās un pagalmos

Lai arī neparasti siltais laiks vēl teju visu septembri neliecināja par rudens iestāšanos, lapu krišana ir sākusies un SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” (KKP) speciālisti  strādā, lai būtu gatavi vēsajai sezonai.

Sakoptas takas un parki, pēdējoreiz pļauta zāle gan daudzdzīvokļu māju teritorijās, gan pilsētā un kapsētās. Pilsētas puķu kastēs un rotācijas apļos nomaina rudens ziedi - virši, kā arī tiek stādītas sīpolpuķes, kas uzplauks pavasarī. Bet līdz tam speciālisti veic rudens mēslošanu, lai sagatavotu to labvēlīgāku pārziemošanu.

Darbinieki ielās un parkos vāc rudens lapas. Tās tiek liktas baltajos Big Bag maisos. Šie maisi izvietoti pie pašvaldības pieguļošajām teritorijām. KKP Sanitārās tīrīšanas daļas vadītāja Daiga Gravniece skaidro: “Arī iedzīvotāji, kuru privātīpašumos krājas rudens lapas, tās var izmest šajos maisos, taču aicinām to darīt pareizi – lapas bērt vienmērīgi vienā līmenī, piepildot līdz maisa malām, lai tas nesagāztos, un atkritumu izvedēji to viegli varētu savākt. Šo maisu tukšošana notiek katru dienu, un tās tiek nodotas pārstrādei kompostā. Atgādinājums iedzīvotājiem – šajos maisos likt sagrābtās lapas, nokaltušus augus, zarus (pirms ievietošanas salauzt sīkāk). Tajos kategoriski aizliegts mest ikdienas atkritumus!” Lapas un nevajadzīgos ābolus Kuldīgas iedzīvotāji bez maksas var nodot arī KKP šķiroto atkritumu pieņemšanas laukumā Dārzniecības ielā 9, Kuldīgā. Lapas dedzināt pilsētā ir aizliegts. Tās nav atļauts izmest to savākšanai vai apglabāšanai neparedzētā vietā, tostarp nomest pie konteineriem, kā arī ievietot publiskās vietās esošajos konteineros.

Ceļu uzturēšanas komanda labo bedres un ceļa iesēdumus, krāso un labo barjeras, kas šajā sezonā tikušas bojātas īpaši bieži, apzāģē krūmus un zarus, kas traucē ceļa satiksmes pārredzamībai, taisno un maina bojātās ceļazīmes. Ceļa zīmju taisnošana vai mainīšana joprojām ir viens no biežākajiem ikdienas darbiem. Šajā gadā jau nomainīti aptuveni 100 bojāti stabi un taisnotas 250 sagrozītas zīmes. Tas ir laikietilpīgs un nebūt ne lēts process, turklāt vienreiz iztaisnotu ceļazīmes stabu otrreiz vairs nevar iztaisot, jo tas nolūzt. Tādā gadījumā nākas to mainīt un tas izmaksā vairāk nekā 55 EUR gabalā. Savukārt, ja jāmaina stabs ar visu ceļazīmi, tad summa var sasniegt pat līdz 165 EUR. Aicinām iedzīvotājus ar auto vai citiem pārvietošanās līdzekļiem būt uzmanīgiem un saudzēt pilsētas īpašumu. Taču, gaidot ziemas sezonu, KKP jau iegādāta smilts ceļu kaisīšanai. Pēc tam tā tiek sajaukta ar sāli. Šo materiālu izmanto trotuāru un grants ielu kaisīšanai.

Turpinās arī nolietoto elektropreču nodošanas akcija Kuldīgas novadā. Iedzīvotāji, kuriem ir nevajadzīgas un savu laiku nokalpojušas elektropreces – ledusskapis, veļasmašīna, matu fēns, radio aparāts, televizors, dators vai cita tehnika – aicināti pieteikt savu adresi un Kuldīgas komunālie pakalpojumi elektropreces bez maksas paņems jūsu pieteiktajā vietā. Jāņem vērā, ka bez maksas tiks izvestas neizjauktas elektropreces, kuru kopējais svars būs 15 kilogrami un vairāk. Ar elektropreču pieteikšanas un izvešanas grafiku aicinām iepazīties interneta vietnē www.kkp.lv. Ikdienā bez maksas nolietotas elektropreces var nodot Dārzniecības ielā 9, Kuldīgā.