Izvietoti papildus tekstila izstrādājumu konteineri

Kuldīgā četrās vietās papildus izvietoti tekstila izstrādājumu konteineri – Dārza ielā 12, Piltenes ielas daudzdzīvokļu dzīvojamo māju rajonā, Saules ielā, Virkas ielas daudzdzīvokļu dzīvojamo māju rajonā.

Kopumā šobrīd pilsētā izvietoti jau 13 šāda vieda konteineri – pie Kuldīgas Centra vidusskolas, pie veikala “Maxima”, pie Kuldīgas Mākslas un humanitāro zinību vidusskolas, Piltenes ielas masīvā pie Dzintaru ielas, Planīcas ielas masīvā, V. Plūdoņa Kuldīgas vidusskolas sētā, I. Zeberiņa Kuldīgas pamatskolas sētā, Kuldīgas attīstības aģentūras sētā, kā arī Dārzniecības ielā 9.

Aprit gads, kopš Kuldīgā iedzīvotājiem ir iespēja šķirot tekstilu. Šī gada laikā cilvēki nodevuši aptuveni 72.5  tonnas, kas ir aptuveni 5-7 tonnas mēnesī.

“Tekstila šķirošanas kultūra arvien turpina uzlaboties. Cilvēki apzinās, ka nelietojamas, saplēstas, netīras drēbes konteinerā ievietot nedrīkst. Lai arī ir izņēmumi, kad iedzīvotāji joprojām turpina tekstila materiālus iemest konteinerā tāpat, bet vēlams visu salikt maisā un kārtīgi aizsiet, lai tekstila izstrādājumi tiktu pasargāti no mitruma piekļuves. Tad maisu jāievieto konteinera atvilktnē un tā jāaizver, lai maiss iekristu konteinerā,” pastāstīja SIA “Kuldīgas komunālo pakalpojumi” Tehniskās bāzes un atkritumu apsaimniekošanas daļas vadītājs J. Ezerkalns.

Konteineros tekstils ir jāievieto tādā stāvoklī, kādā mēs paši būtu gatavi tos lietot – nesaplēstas, tīras, sausas drēbes, apavu pāri, somas, jostas, mājas tekstils, kā piemēram, segas, palagi, galdauti, aizkari u.c. Tekstila šķirošanai paredzētajā konteinerā ir aizliegts ievietot mitru, pelējošu, netīru, ar sadzīves ķīmiju vai motoreļļām notraipītu, saplēstu apģērbu vai apģērba atgriezumus. Kopā ar tekstilu nav šķirojami cita materiāla izstrādājumi, piemēram, gumijas zābaki, plastmasas slēpju zābaki, kā arī mīkstās rotaļlietas. Tie iedzīvotāji, kuri nav pārliecināti, kādus tekstila izstrādājumus drīkst šķirot, aicinām to vest uz Dārzniecības ielu 9, kur speciālists pastāstīs un parādīs, kā pareizi to izdarīt.

Kuldīgas komunālo pakalpojumi darbinieki konteinerus iztukšo divas reizes nedēļā.

Tekstilu nodošana ir viens no vienkāršākajiem un efektīvākajiem veidiem, kā rūpēties par vidi un palīdzēt cilvēkiem.

Kādēļ ir svarīgi nodot tekstilu?

  • Lai samazinātu Sadzīves atkritumu daudzumu: tekstila atkritumi ir viens no lielākajiem atkritumu veidiem, un tieši tekstila nodošana var samazināt to daudzumu un novērst tā negatīvo ietekmi uz vidi, kā arī ietaupīt finanses.

  • Lai saglabātu resursus: pārstrādājot tekstilu, var izmantot jau esošos resursus un novērst jaunu materiālu ražošanas nepieciešamību.

  • Lai aizsargāt vidi: tekstila ražošana un nogādāšana var radīt negatīvas sekas uz vidi, piemēram, gaisa piesārņojumu un ūdens resursu izsmelšanu. Nodošana un pārstrāde palīdz mazināt šo negatīvo ietekmi.

  • Lai palīdzētu cilvēkiem: dažas organizācijas nodod vēl lietojamus apģērbus un apavus cilvēkiem, kam tas ir nepieciešams.