Parūpējies par savu pastkastīti, lai droši saņemtu sūtījumus

Nereti pastnieki Kuldīgas novadā sastopas ar situācijām, kad adresāts nav parūpējies par atbilstošu un identificējamu pastkastīti. Latvijas Pasta darbinieki novadā vidēji apkalpo 13 000 adrešu. Aptuveni 10% pastkastīšu nav atbilstoši noformētas. Ja pastkastīte nav droša sūtījumu ievietošanai, tad sūtījums vai nu tiek atgriezts sūtītājam, vai arī kādu laiku tiek uzglabāts pasta nodaļā, kur to pēc pieprasījuma var saņemt.

Latvijas Pasta darbinieki ikdienā nereti sastopas ar izaicinājumiem, ko rada bojātas, neidentificējamas vai vispār neuzstādītas pastkastītes. Reizēm to izmērs neatbilst saņemamajiem sūtījumiem vai arī tās ir novietotas nepiemērotās un pastniekam grūti pieejamās vietās.

Latvijas Pasta adrešu reģistrā ir fiksēti 1,27 milj. adrešu, no kurām vairāk nekā 90 tūkst. sūtījumu piegādei nav drošas dažādu iemeslu dēļ. Pastkastīšu neatbilstība sūtījumu drošai saņemšanai sastopama gandrīz katra pastnieka apkalpes teritorijā, un šī ir izplatīta problēma gan pilsētās pie daudzdzīvokļu un privātmājām, gan mazāk apdzīvotos apvidos.

Lai pasta sūtījums droši sasniegtu galamērķi, Latvijas Pasts aicina pievērst uzmanību sev piederošo pastkastīšu stāvoklim – lai tās ir darba kārtībā, ir slēdzamas, lai uz tām ir skaidri saskatāma adrese, dzīvokļa numurs vai mājas nosaukums, uzvārds vai juridiskas personas nosaukums, lai pastkastīte atrodas pieejamā vietā un ir atbilstoša izmēra.

Ja pastkastītes nav novietotas un noformētas atbilstoši Ministru kabineta noteikumu prasībām, tad pasta pakalpojumu sniedzējam ir tiesības pasta sūtījumus nepiegādāt, bet izsniegt pēc pieprasījuma pasta nodaļā. 

Papildu informācijai:
Inita Fedko | Komunikācijas un filatēlijas daļas komunikācijas speciāliste
Mob.: +371 26663732
E-pasts: pr@pasts.lv, inita.fedko@pasts.lv