Dzīvokļa īpašniekiem ir pienākums piedalīties kopsapulcēs

SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” namu apsaimniekotāji nereti saskaras ar situāciju, kad dzīvokļu īpašnieki neierodas uz kopsapulci. Tāds gadījums bija arī marta sākumā, kad no vienpadsmit dzīvokļu īpašniekiem uz sapulci ieradās tieši viens. Diemžēl dzīvokļu īpašnieku kopsapulce ir lemttiesīga tikai tad, ja tajā piedalās dzīvokļu īpašnieki, kuri pārstāv vairāk nekā pusi no visiem dzīvokļu īpašumiem. Ja uz kopsapulci neierodas noteiktais dzīvokļu īpašnieku skaits, kopsapulce uzskatāma par nenotikušu.

Līdz ar to virkne jautājumu palika neizskatīti, tā teikt “gaisā karājoties”. Piemēram, jautājums par dzīvokļu īpašnieku iepazīstināšanu ar dzīvojamās mājas uzturēšanas un apsaimniekošanas ieņēmumu un izdevumu pārskatu, par mājas vecākā ievēlēšanu, par būves tehniskās apsekošanas atzinumu, par naudas līdzekļu uzkrājuma palielināšanu u.c. Sapulcē bija svarīgi pieņemt lēmumu par steidzami veicamajiem būvdarbiem, jo mājai saņemts tehniskais atzinums, kurā norādīts uz nepilnībām, kas jānovērš – jāveic pamatu remontdarbi, hidroizolācijas atjaunošana, jāizbūvē drenāža ap ēku, jāatjauno virspamatu apmetums, jāatjauno ēkas gali, kas ir pirmsavārijas stāvoklī, nepieciešams noņemt vīteņaugu, kas bojā ēkas sienas, jālabo jumts, jāatjauno kāpnes, jāpārbūvē grīdas.

Dzīvokļu īpašnieku kopsapulces sasaukšanas un norises kārtība

Dzīvokļu īpašnieku kopsapulci sasauc pēc viena vai vairāku dzīvokļu īpašnieku vai pārvaldnieka iniciatīvas.

Uz dzīvokļu īpašnieku kopsapulci ne vēlāk kā nedēļu pirms tās rakstveidā vai citā dzīvokļu īpašnieku kopības noteiktajā kārtībā uzaicināms katrs dzīvokļa īpašnieks. Uzaicinājumā norāda kopsapulces norises vietu, laiku un darba kārtību. SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” izliek paziņojumus kāpņu telpās, izsūta e-pastus, informē mājas vecāko.

Jāpiebilst, ka dzīvokļu īpašniekiem ir tiesības pieņemt lēmumus, arī nesasaucot dzīvokļu īpašnieku kopsapulci, — aptaujas veidā, ja vien dzīvokļu īpašnieku kopība nav noteikusi, ka attiecīgais jautājums izlemjams tikai dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē. SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” prakse liecina, ka lēmumi, kuri tikuši risināti aptaujas veidā, tāpat nav pieņemti kvoruma trūkuma dēļ.

Ko darīt, ja dzīvokļa īpašnieks nevar ierasties uz sapulci?

Dzīvokļa īpašnieks var pilnvarot citu personu pārstāvēt viņa intereses dzīvokļu īpašnieku kopībā, par to apsaimniekotājam iesniedzot rakstveida pilnvarojumu.