Gādājam, lai ielas un trotuāri būtu notīrīti un nokaisīti

Ielas tiek tīrītas prioritārā secībās. Sākumā tiek tīrītas tranzīta un galvenās ielas, piemēram, Ventspils, Stendes, Aizputes, Piltenes, Mucenieku, Sūru, Jelgavas un Planīcas. Savukārt pēc tam – mazākas nozīmes ielas. Tāpat kā ielas, arī trotuāri tiek tīrīti prioritārā un sekundārā secībā. Vispirms tie, kur ir augstas intensitātes noslodze, pēc tam pārējie. Ziemas apstākļos, kad laika apstākļi ir tik mainīgi, visas Kuldīgas ielas vienlaicīgi notīrīt nav iespējams. Kuldīgā ir 185 ielas ar kopgarumu 80,8 kilometri, kas ir tik garš ceļš kā no Kuldīgas līdz Tukumam.

Šaurākās ietves tīra sētnieki, bet platākās – traktortehnika. Ar tehniku tīra trotuārus Aizputes, Piltenes, Sūru, Šaurā, Liepājas, Ventspils, Planīcas, Jelgavas, Graudu, Krasta, Lapegļu, Stacijas, Dārzniecības, Ēdoles, Aizputes, Adatu un Saldus ielā.

Ietves tiek kaisītas ar smilts/sāls maisījumu. Sētnieki šo darbu veic ar rokām – no ielu malās izvietotajām smilšu kastēm spainī iegrābjot smilts/sāls maisījumu un pēc tam izkaisot uz ietves. Savukārt traktortehnika pēc ietvju notīrīšanas, tās arī kaisa ar pretslīdes materiālu. Skrāpēt un kapāt izveidojušos apledojumu uz ietvēm nedrīkst, to paredz saistošie noteikumi, lai netiktu bojāts ietves segums. Vēl sētnieki gādā (ar lāpstām atrokot), lai no sniega būtu atbrīvotas izejas no trotuāra pāri ceļiem un uz gājēju pārejām.

Kā paredz Kuldīgas pilsētas ielu ikdienas uzturēšanas tehniskā specifikācija, tad kaisīšanu veic, ja uz celiņa izveidojas piemīts sniegs, kura augšējā kārta veido slidenu virsmu vai, ja atmosfēras iedarbības rezultātā veidojas ledus. Ja uz celiņa ir irdens sniegs, tad pirms kaisīšanas ir jāveic celiņa attīrīšana. Laiks celiņa attīrīšanai no sniega: mainīgos laika apstākļos sniega biezums uz celiņa – līdz 10 cm, bet celiņa līdzenums mainīgos laika apstākļos – netiek normēts. Uzturēšanas prasības ir spēkā no 6.00 līdz 22.00. Laiks celiņu attīrīšanai no sniega tiek skaitīts no sniega snigšanas beigām. Savukārt laiks celiņu kaisīšanai tiek skaitīts no apledojuma izveidošanās konstatēšanas brīža.

Kuldīgas pilsētas ielās ir izvietotas 150 speciālas kastes, kurās tiek uzglabāts smilts un sāls maisījums ietvju kaisīšanai slidenā laikā. Smilts un sāls maisījums tiek izmantots ar apdomu, lai apkārtējā vidē nenonāktu pārlieku liels sāls daudzums. Kad sals pārsniedz desmit grādu atzīmi, no sāls nav nekāda labuma – tas nekūst un nekausē sniegu.

Sētniekiem darbs ziemas periodā ir visgrūtākais, jo stipras snigšanas gadījumā sniegs no ietvēm jātīra vairākas reizes diennaktī. Pašlaik SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” darba attiecībās ir 42 sētnieki. Diemžēl ziemas periodā, kad jātīra sniegs un rudenī, kad jāgrābj un jāvāc lapas, darba rokas trūkst. Ietves kopj lielākoties cilvēki gados, kuriem vairs nav arī tik stipra veselība. Tā kā vairāki vienlaikus slimo, tad pārējiem  jāpaveic viņu darbs. Faktiski šobrīd strādā ap 30 sētnieku.

Jāatzīmē arī, ka visas pilsētas ietves nav SIA “Kuldīgas komunālo pakalpojumu” pārziņā. Par lielu daļu ietvju tīrību atbildīgi ir iedzīvotāji, kuriem jāgādā par nekustamam īpašumam piegulošo teritoriju regulāru kopšanu. Ja tas netiek ievērots, tad ziemas laikā veidojas situācija, ka ietves no sniega attīrītas pa posmiem.

Kurzemē, tai skaitā Kuldīgā, ir ārkārtīgi mainīgi laika apstākļi, tāpēc gan kājām gājējiem, gan auto vadītājiem jābūt īpaši uzmanīgiem: vienubrīd snieg un salst, tad atkal spīd saule, līst lietus un viss kūst, un pēc mirkļa atkal piesalst. Ir reizes, kad desmit minūšu laikā tīri ceļi un ietves vienkārši pārvēršas ledū, jo mitrums piesalst.

Lūgums ziemā pārvietoties ļoti prātīgi un izvēlēties apavus, kas neslīd. Tas ir tikpat svarīgi kā automašīnas aprīkot ar ziemas riepām.