Jautā par māju uzturēšanu un apsaimniekošanu

Sākoties 2021. gadam, mainījušies izcenojumi gan sētnieku, gan pārvaldīšanas un citiem SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” sniegtajiem pakalpojumiem.

Izmaksu pieaugums

Kopējās izmaksas obligāti veicamajām darbībām, kas saistītas ar mājas pārvaldīšanu no 7 centiem kvadrātmetrā pieaugušas par 3 centiem un no šā gada ir 10 centi par kvadrātmetru.

Papildu noteikta pārvaldnieka atlīdzība par pārvaldīšanu – 2 centi par kvadrātmetru. Pārvaldīšanas maksas pieaugums ir tāpēc, ka ar esošo nav iespējams nosegt visas ar pārvaldīšanas nodrošināšanu saistītās izmaksas. Šobrīd uz 350 apsaimniekojamām mājām Kuldīgas novadā, SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” ir tikai trīs apsaimniekotāji. Taču, lai vairāk laika varētu pievērst katras mājas jautājumu risināšanai, būtu nepieciešami vēl vismaz divi, trīs  apsaimniekotāji vai to palīgi.  2018. un 2019. gadā tika pieņemti darbā apsaimniekotāju palīgi, uzlabojot darbu kvalitāti, bet ar esošajiem ieņēmumiem nebija iespējams to atļauties, tāpēc palīgu vietas tika samazinātas.

Mājas uzturēšanas izmaksas, kas tiek aprēķinātas tikai tad, ja iedzīvotāji izmanto, kādu no apsaimniekotāja piedāvātajiem pakalpojumiem, pieaugušas vidēji par 16%. Piemēram, ja viena karoga izkāršana un noņemšana mēnesī līdz šim maksāja 3,74 eiro, tad šogad šī pakalpojuma cena ir 4,36 eiro, ja zāles pļaušana vienā reizē par kvadrātmetru līdz šim maksāja 0,0205 eiro, tad no šā gada 1. janvāra – 0,024 eiro.

Izmaksas tiek aprēķinātas atbilstoši dzīvokļa īpašumā ietilpstošās kopīpašuma domājamās daļas apmēram.

Darīt pašu spēkiem

Tām mājām, kur veicamie darbi ir saplānoti un kopumā pieaugs tarifs (jo plānots darīt vairāk nekā līdz šim, vai arī līdz šim jau izmaksas netika nosegtas), tur iedzīvotājiem ir iespēja samazināt darbu apjomu, piemēram, uzņemties  zāli pļaut pašiem, noziņot koplietošanas skaitītāju rādītājus pašiem, veikt mājas teritorijas uzkopšanu pašiem un veikt virkni citu darbu pašu spēkiem. Ja iedzīvotāji uzņemas šos darbus veikt, tad aicinām sazināties ar savu apsaimniekotāju un vienoties, rezultātā samazinot ikmēneša izdevumus.

Savelk jostu

SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” pagājušajā gadā ļoti rūpīgi pārskatīja izdevumus un iespējas, kur ietaupīt – tika samazināts darbinieku skaits, atalgojums, pārskatīti pakalpojumu līgumi. Izdarīts maksimāli daudz, lai būtiski nepieaugtu tarifi.

Pieaugot darba spēka izmaksām, elektrības un degvielas cenai, palielinoties minimālajai algai un citām izmaksām, nākas pārskatīt tarifus, jo, nenosakot izdevumiem atbilstošu maksu, pārvaldniekam nav iespējams veikt māju pārvaldīšanu.

Dzīvojamo māju uzturēšanas un apsaimniekošanas darbu tāmes 2021. gadam

Jau vairākkārt esam ziņojuši, ka visām daudzdzīvokļu dzīvojamajām mājām, kuras Kuldīgas novada pašvaldība deleģējusi apsaimniekot SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” (kopā Kuldīgas novadā tādas ir 236 ēkas), līdz 15. oktobrim tika sagatavotas dzīvojamo māju uzturēšanas un apsaimniekošanas darbu tāmes 2021. gadam un ar tām ikviens aicināts iepazīties pie sava apsaimniekotāja.

Ja dzīvokļu īpašnieki ir iepazinušies ar apsaimniekošanas tāmi un tāmes saturs viņus apmierina, tāme automātiski stājas spēkā no 1. janvāra. Taču, ja kāds pārvaldnieka piedāvājums iedzīvotājiem nav pa prātam, tas jādara zināms apsaimniekotājam un jālemt, ko un kā darīt tālāk. Katra māja ir jāskata individuāli. Ir mājas, kurām, mainoties izcenojumiem, kopējā maksa nav mainījusies, bet ir arī tādas mājas, kurām tā palielinājusies.

Jautā savam apsaimniekotājam

Detalizēti par katru māju informācija pieejama pie apsaimniekotāja:

Kuldīgas vecpilsēta – Kristaps Bērziņš, t.: 28669371

Kuldīga – Arnis Štāls, t.: 26462963

Kuldīgas novada pagasti – Zane Pirtniece, t.: 26622960.