Ko nedrīkst aizskalot kanalizācijā

Visus tālāk minētos produktus un lietas nekādā gadījumā nedrīkst izmest tualetes podā vai izlietnē!

Rīsi un makaroni
Šie produkti ūdens ietekmē piebriest un veido iespaidīga izmēra kamolus.

Olu čaumalas
Pat nelielas čaumalu drupačas nedrīkst aizskalot kanalizācijā, jo to asās daļiņas pievelk citus netīrumus kā magnēts un veido liela izmēra kamolus. Rezultātā veidojas aizdambējums.

Tauki un eļļa
Tauki ūdenī nešķīst, bet nosēžas uz cauruļu sieniņām. Turklāt saskarē ar aukstu ūdeni tie sacietē. Ja tauku noskalošana kanalizācijā saimniekošanā ir ierasta lietu, jārēķinās, ka caurules pamazām aizaugs.

Kafijas biezumi
Arī tie nešķīst ūdenī, bet nosēžas uz cauruļu sieniņām. Kafijas biezumi ir iemesls nr. 1 virtuves izlietnes aizsērējumam.

Milti
Šķietami vieglie un gaisīgie milti, saskaroties ar ūdeni, veido kaut ko līdzīgu tumei un lieliski nosprosto caurules.

Zāles
Zāles ļoti labi šķīst ūdenī, tāpēc rada īpašu, ķīmisku piesārņojumu, ko vēlāk nespēj novērst pat vislabākie filtri. Neizmantotas zāles pēc derīguma termiņa beigām vislabāk nodot speciālajos utilizācijas centros vai aptiekā farmaceitam.

Uzlīmes no dārzeņiem un augļiem
Uzlīmes, kas pēdējā laikā bieži sastopamas uz dažādiem importa augļiem un dārzeņiem, pirms to mazgāšanas ir jānoņem, bet izlietnē tās nedrīkst aizskalot – tās ūdenī nešķīst, bet pielīp pie cauruļu sieniņām.

Papīrs
Neattiecas uz tualetes papīru, bet papīra dvieļi, salvetes, avīzes, dažāds iepakojuma materiāls ir veidoti no pavisam citas struktūras – tos tualetes podā aizskalot nedrīkst.

Krāsa
Jebkurai krāsai ir lipīga un staipīga konsistence, kas ir ļoti bīstama caurulēm. Vēl vairāk – gandrīz vai visa Mendeļejeva tabula, nosēžoties uz cauruļu sienām, izdala kaitīgus izgarojumus, kas var ietekmēt ne tikai pašu, bet arī kaimiņu veselību.

Prezervatīvi
Arī šie produkti ir vieni no topa lietām, kas visbiežāk rada aizdambējumus kanalizācijas sistēmā. Latekss ūdenī nesadalās, turklāt gumijotais izstrādājums ļoti bieži aizķeras un iesprūst cauruļu līkumos, radot tūlītēju aizsprostojumu.

Plāksteri

Lai arī viena maza plākstera izmešana podā var nešķist kā kaut kas īpaši bīstams, jāņem vērā, ka tas vispār nešķīst - tam atliek vien kaut kur aizķerties, lai radītu tālākas problēmas.

No ķemmes izņemtie mati

Daudzi no ķemmes izņemtos izkritušos matus uzreiz noskalo tualetes podā, uzskatot, ka šis dabīgais produkts nespēj nodarīt nekā ļauna. Tiesa, mati ir ļoti izturīgi un kanalizācijas sistēmā var izveidot savdabīgu tīklu - tālāko varat iztēloties paši.

Mājdzīvnieka "kastītes" pildījums

Tualetē nedrīkst mest ne "cementējošās", ne silikona, ne uzsūcošās "smiltiņas" - šie produkti ātri un efektīvi uzsūc ūdeni un var radīt smagu barjeru kanalizācijas sistēmā.

Sieviešu higiēnas preces

Ieliktnīši un tamponi ir radīti, lai uzsūktu ūdeni - tie kanalizācijā uzbriest un bloķē ūdens plūsmu.

Autiņbiksītes

Arī šie higiēnas produkti ir paredzēti, lai uzsūktu lielus ūdens daudzumus - izmetot to tualetes podā, ir iespējams radīt īstu kanalizācijas "katastrofu".

Vates diski

Lai arī šie diski ir mazi, ir vērts atcerēties, ka vate ļoti labi uzsūc ūdeni un nemaz tik ātri neizšķīst.

Vates kociņi

Arī šie bieži izmantotie produkti nešķīst ūdenī, taču tie ļoti viegli var iesprūst kādā caurules posmā un radīt īstu "sastrēgumu".

Cigaretes

Priekšstats par to, ka cigarešu izsmēķi ūdenī sadalās, ir ļoti maldīgs - šajos apstākļos tie vienkārši uzbriest un spēj pievienoties aizsērējuma cēloņiem.

Tāpat kanalizācijā nedrīkst mest: lupatas, zeķes, drēbes, plēves, maisus u.c. lietas, kas rada aizsērējumus.

Cauruļu aizsērēšanai parasti ir divi iemesli: nepareizi izbūvēta kanalizācija vai nepareiza tās ekspluatācija, vai arī abi minētie iemesli kopā. Ja Jūs ikdienā rūpīgi pieskatiet, lai  kanalizācijas sistēmā nenonāk nekādi lielāki gruži, bet ūdens notek slikti, un kanalizācija aizdambējas - visticamāk, tam ir kāds tehnisks iemesls. Varbūt kanalizācijas caurules ir ļoti vecas, vai arī tās ir pārāk līkumotas.

Jo vairāk un asāki cauruļu izliekuma leņķi, jo lielāka iespēja, ka tās nosprostosies. Bieži "aizaug" kanalizācijas caurules, kas ieliektas uz leju kā U burts. Tad pašā zemākajā caurules vietā pamazām krājas dažādi nosēdumi, kas ar laiku sašaurina vietu, pa kuru tai cauri plūst ūdens, un kanalizācija aizdambējas.

Kanalizācijas sistēma mēdz aizdambēties arī daudzdzīvokļu mājās, kur augšējo stāvu kaimiņi pret koplietošanas sistēmu izturas pārāk pavirši, tad situācija nereti kļūst pavisam nopietna, jo nosprostojas centrālais vads. Ja speciālists secina, ka ar kanalizācijas tehnisko stāvokli viss ir kārtībā, bet sistēma tik un tā regulāri nedarbojas – visticamāk, tajā vainojami paši mājokļa iemītnieki.

Ieteikumi ikdienas kanalizācijas sistēmas lietošanā

Ielieciet virtuves izlietnē sietiņu, lai kanalizācijā nenonāktu kartupeļu mizas, tējas biezumi un citi atkritumi.

Nelejiet izlietnē un tualetes podā taukus un eļļas! Pirms mazgāt taukainās pannas, izslaukiet tās.

Trauku mazgāšanai lietojiet karstu ūdeni un nepārspīlējiet ar ūdens taupīšanu. Jo mazāk ūdens tiek izmantots kanalizācijas cauruļu skalošanai, jo lielāka iespējamība, ka tās aizsērēs.

Atcerieties – kanalizācija nav miskaste! Tualetes podā drīkst mest tikai tualetes papīru, jo tas viegli un ātri izšķīst. Neko citu tur mest nevajag. Nedrīkst izgāzt tur zupu vai ēdiena atliekas, mest higiēnas lietas. Jāuzmanās ne tikai noslīcīnāt lupatas, bet jāpieskata arī tualetes bloki, kas piestiprināti pie malas. Tie var iekrist un aizpeldēt pa caurulēm, pēc tam tie iestrēgst, uzkrājas vēl citi netīrumi un tualetes poda aizdambējums ir garantēts.

Raksts tapis izmantojot informāciju no
https://www.la.lv/ko-nedrikst-aizskalot-izlietne-un-tualetes-poda;

https://www.tirastrubas.lv/ieteikumi-kanalizacijas-lietosanai;

https://www.apollo.lv/7021088/nepareizais-caurums-13-lietas-no-kuram-nedrikst-atbrivoties-tualetes-poda.