Artis Roberts atbild uz senioru jautājumiem

- Kur likt nolietotās elektropreces?

SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” aprīlī Kuldīgas novadā organizē nolietoto elektropreču savākšanas akciju no iedzīvotāju mājvietām. Bez maksas tiek izvestas neizjauktas elektropreces, kuru kopējais svars ir vismaz15 kilogrami un vairāk.

Akcija Kurmālē, Turlavā, Laidos, Pelčos un Snēpeles pagastā notiks jau 7. aprīlī. Savukārt citviet novadā vēl tikai būs. Gudenieku, Īvandes, Ēdoles un Padures pagastā tā norisināsies 14. aprīlī, pieteikšanās līdz 9. aprīlim. Rumbas, Vārmes, Rendas un Kabiles pagastā – 21. aprīlī, pieteikšanās līdz 16. aprīlim. Kuldīgas pilsētā  nolietotās un nevajadzīgās elektropreces bez maksas no iedzīvotāju mājvietām tiks savāktas  28. aprīlī, pieteikšanās līdz 23. aprīlim. Elektropreču izvešanai var pieteikties darba laikā pa tālruni 63322380.

- Ko vajadzētu organizatoriski  un tehniski paveikt, lai daudzdzīvokļu mājās ūdens patēriņa starpības apmaksa no iedzīvotājiem samazinātos, ko pašlaik maksā iedzīvotāji kā obligāto maksājumu - starpību mājas kopējam ūdens patēriņam un mājas dzīvokļu kopējam ūdens patēriņam?

Nelielas ūdens starpības būs vienmēr, jo tie ir daudzi mērinstrumenti – skaitītāji, kas strādā uz visu māju. Arī tad, ja visus mērinstrumentus nolasa vienā laikā, veidojas ūdens patēriņa starpība. Tas saistīts ar to, ka šiem skaitītājiem atšķiras precizitātes klase un citi tehniskie izbūvēšanas parametri. Ūdens patēriņu skaitītāji nolasa precīzi, bet ražotājs ir paredzējis šo pieļaujamo kļūdas koeficientu. Neviens skaitītājs nav ar precizitāti nulle. Ja skaitītāju ir daudz, kā tas ir daudzdzīvokļu dzīvojamajās mājās, tad tomēr ūdens patēriņa starpības būs.

Problēma ir arī tā, ka visā mājā skaitītāju rādījumi netiek nolasīti vienlaicīgi. Tiek nolasīts ievadskaitītājs, tad iedzīvotāji nolasa savus skaitītājus ar vairāku dienu atšķirību, nenolasa precīzi, noapaļo ciparus, un tas viss rada ūdens patēriņa starpības.

Arī attālināti nolasāmajiem ūdens skaitītājiem veidojas starpības. Šīs starpības pilnībā novērst nevar, bet var samazināt līdz optimālajam minimumam, piemēram, no 1 līdz 4% robežās.

Iedzīvotāji trīs SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” apsaimniekotajās mājās – Dārza ielā 12, Rātskunga ielā 2 un Piltenes ielā 11, Kuldīgā – ir izvēlējušies ierīkot  attālināti nolasāmus ūdens skaitītājus.

Piemēram, Dārza ielā 12, ūdens skaitītāju attālināti nolasāmās sistēmas ierīkošana kopumā uz visu 24 dzīvokļu māju izmaksāja gandrīz 5000 eiro. Uzliekot šādus skaitītājus, katru mēnesī apkalpojošajam uzņēmumam ir jāmaksā par rādījumu nolasīšanu. Dārza ielai 12 tie ir 14,60 eiro mēnesī. Ierīkojot attālināti nolasāmus ūdens skaitītājus, ūdens starpības samazinātas līdz minimumam. Šā gada janvārī ūdens zudumi Dārza ielā 12 bija 2,03%, bet februārī – 2,12%. Lielajām daudzdzīvokļu mājām ierīkot attālināti nolasāmus ūdens skaitītāju rādījumus ir izdevīgi!

Jāpiebilst, ka gadu gaitā ir pierādījies, ka starpību rašanās galvenais iemesls ir negodprātīgi ūdens patērētāji, kuri izmanto dažādas viltības, lai neuzrādītu patieso patēriņu. Starpības var rasties arī tehnisku iemeslu dēļ, taču šādi gadījumi ir salīdzinoši reti un tos ir viegli konstatēt.

- Kā cīnīties ar suņu izkārnījumiem pilsētā?

Kuldīgas pilsētas estrādē plānots izlikt informatīvas zīmes, kas atgādinās, ka saimniekiem pēc saviem mīluļiem izkārnījumi ir jāsavāc. Pašvaldības policija kontrolēs un brīdinās iedzīvotājus par kārtības ievērošanu. Tomēr visur informatīvas zīmes neuzlikt un katram pašvaldības policistu klāt nepielikt, tādēļ kopīgi ir sabiedrībai jāaug, lai nevienam neceltos roka nomest pie zemes atkritumus vai arī nesavākt aiz sava ģimenes mīluļa. Cerams, ka situācija uzlabosies, kad Kuldīgā, Lapegļu ielā 7 tiks izbūvēts laukums suņiem. Domājot par iedzīvotājiem un rūpējoties ar dzīvniekiem, Kuldīgas novada pašvaldība atbalstījusi iedzīvotāju iniciatīvu izveidot suņu pastaigu un apmācību laukumu Lapegļu ielas pļavā, pretī SIA “Kuldīgas siltumtīkli”. Tās būs divas iežogotas teritorijas. Vienā suņu saimnieki varēs trenēt mīluļus ar tam speciāli paredzētu aprīkojumu, bet otrā – nodoties pastaigām. Laukums apmeklētājiem, visticamāk, būs pieejams 2021. gada otrajā pusē.

- Ventmalas apkārtnē gar dabas taku ir sagāzti koki. Vai plānots iekopt arī apkārtni?

Kā jau pareizi tiek norādīts, tā ir dabas taka, tas nav Pilsētas dārzs vai parks. Bīstamie koki, kā arī koki, kas aizsedz skata līniju uz vēsturisko tiltu pār Ventu, tiek izzāģēti. Savukārt pārējais, dabas veidotais, paliek neskarts. “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” kopj taku divus metrus uz katru pusi – pļauj zāli, novāc nobirušās lapas, salasa atkritumus, izzāģē bīstamos kokus, bet ziemā tīra sniegu, kaisa koka tiltiņus, lai gājējiem neslīdētu. Vienu līdz divas reizes sezonā tiek tīrīti arī grāvji gar dabas taku, lai tie ar nobirušajām lapām neaizsērētu.

- Pilsētas nomales apkārtnes bieži nedēļām ilgi nav koptas, piemēram, Sūru iela – ap soliņiem piemētāts, uz zemes nosviestas pudeles.

“Kuldīgas komunālie pakalpojumi” regulāri divas reizes nedēļā – pirmdienās un piektdienās tukšo atkritumu urnas Sūru ielā, kā arī salasa apkārt izmētātos atkritumus. Periodiski tiek norīkots sētnieks, kas Sūru ielas apkārtnē lasa atkritumus. Pagājušajā nedēļā darba dienas laikā ar atkritumiem tika pielasīti astoņi 120 litru maisi. Sūru ielā atkritumi rodas, jo cilvēki sadzīves atkritumus no mājām nes un izmet mazajās atkritumu urnās pie soliņiem, kurus pēc tam izķidā vārnas un iznēsā pa tuvējo apkārtni, autobraucēji izmet atkritumus pa logu, kājāmgājēji nomet atkritumus zemē. Soliņus pie Māras dīķa iecienījušas personas, kurām patīk iedzert alkoholu, tā rezultātā zāle, krūmi un vieta ap soliņiem regulāri tiek piemētāta ar tukšajām alkohola pudelēm un ēdienu iepakojumiem.

Sētnieki un labiekārtošanas darbinieki par pilsētas tīrību un skaistumu rūpējas nepagurstoši, taču ļoti gaidām sabiedrības attieksmes maiņu, kad nevienam vairs necelsies roka pie zemes nomest savus atkritumus.

Tāpat kā Sūru iela tiek tīrītas arī Lapegļu, Stendes un citas vairāk pilsētas nomalē esošas ielas un to apkārtnes.

- Kā risināt atkritumu daudzuma pieaugumu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju masīvos, kas rada papildu izmaksas iedzīvotājiem?

Kuldīgas lielākajā daudzdzīvokļu māju dzīvojamajā masīvā pie Piltenes ielas izvestais sadzīves atkritumu apjoms ir pieaudzis vidēji par 16%, kas skaidrojams ar COVID-19 pandēmijas ierobežojumu ieviešanu, jo cilvēki vairāk uzturas mājas un līdz ar to arī rada vairāk atkritumu. Ja iedzīvotājiem rodas aizdomas, ka daudzdzīvokļu dzīvojamo māju sadzīves atkritumu konteineros tiek nelegāli izmesti atkritumi, proti, tos ar automašīnām pieved nepiederošas personas, SIA "Kuldīgas komunālie pakalpojumi" aicina iedzīvotājus nofotografēt automašīnu un fotogrāfijas nosūtīt Kuldīgas novada pašvaldības policijai (e-pasts: policija@kuldiga.lv, tālrunis 28881288, 63320373). Savukārt, ja iedzīvotāji par saviem līdzekļiem vēlas izbūvēt slēdzamu atkritumu konteineru nojumi, tad aicinām ar šo ieceri vērsties pie sava apsaimniekotāja.

- Kā iespējams Gaismas ielā  5, Kuldīgā, samazināt cirkulācijas izmaksas siltā ūdens nodrošināšanai?

SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” speciālisti kopā ar SIA “Kuldīgas siltumtīkli” speciālistiem tuvākajā laikā radīs risinājumu šai problēmai.

- Cik tālu ir pavirzījies pagalma labiekārtošanas projekts ēkai Gaismas ielā 7, Kuldīgā?  

Pēc ilgiem saskaņojumiem starp būvvaldi un mājas iedzīvotājiem, beidzot ir rasts vienots risinājums automašīnu stāvlaukuma izbūvei un SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” veic tehniskās dokumentācijas izstrādi. Pēc tam vēl būs jāizsludina iepirkums par būvdarbu veikšanu, kā arī mājas sapulcē iedzīvotājiem jāapstiprina izdevumi pagalma labiekārtošanai, un tikai tad varēs uzsākt projekta īstenošanu.

- Kādi ir SIA “Kuldīgas siltumtīkli” plāni saistībā ar siltumtrašu izbūvi Kurmāles pagasta Priedainē?

Šobrīd tiek izstrādāts projekts. 2017. un 2018. gadā Priedaines siltumapgādi uzņēmums pārņēma savā pārraudzībā. 2018. gadā tika uzbūvēta jauna katlumāja. Trasēm ir vairāk nekā 30 gadu, tādēļ ir nepieciešama galveno trašu izbūve un atzaru nomaiņa. Kā jau iepriekš teicis SIA “Kuldīgas siltumtīkli” valdes priekšsēdētājs Andris Aniņš, tad daļa trases tiks remontēta, bet daļa izbūvēta no jauna. Esošā siltuma maģistrāle ir 1,5 km gara, taču to nepieciešams saīsināt. Jaunā trase būs īsāka un rūpnieciski izolēta – plānots izmanot jaunās paaudzes lokanās plastmasas caurules. Tā Priedaines ciemā tiks samazināti siltuma zudumi un tiks nodrošināta labāka apgāde 14 daudzdzīvokļu namiem. Trasi plānots ierīkot līdz nākamajai apkures sezonai.

A.Aniņš norāda, ka tad “Kuldīgas siltumtīklu” mājasdarbs par labu siltumenerģijas piegādi līdz tās robežai būs paveikts. Taču, lai klienti varētu pilnvērtīgāk saņemt siltumu katrā namā un dzīvoklī, “Kuldīgas siltumtīkli” aicina iedzīvotājus un apsaimniekotājus katrā mājā ierīkot siltummezglu un stāvvadu regulēšanas iespēju, sakārtot iekšējās sistēmas dzīvokļos. Tā panākot, lai visos dzīvokļos būtu kaut cik līdzvērtīga temperatūra. Šobrīd vienas mājas dzīvokļos temperatūra var atšķirties par pieciem grādiem un vairāk, bet maksa par apsildāmo kvadrātmetru ir vienāda.

Paldies par paveikto!

Seniori ne tikai uzdeva jautājumus, bet arī uzteica par labi padarīto darbu. SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” namu apsaimniekotājs Arnis Štāls tika uzteikts, jo ir kompetents, vienmēr sazvanāms un palīdz ar labākajiem risinājumiem. Labi vārdi tika saņemti arī par sētnieku darbu ziemā.