Šķirojamo atkritumu konteineri privātmājām Kuldīgā – bez maksas

Šķirotos atkritumus privātmāju iedzīvotāji, saņemot bezmaksas konteinerus, var ērti sadalīt pa frakcijām – vienā konteinerā mest papīru, plastmasu un metālu, bet dzeltenās krāsas konteinerā – atsevišķi stiklu.

Tādējādi uzņēmums piedāvā iepakojuma nodošanas pakalpojumu vēl tuvāk klientu namdurvīm. Līdz ar to esam ceļā uz Eiropas Savienības izstrādāto regulu izpildi – samazināt apglabājamo atkritumu daudzumu un maksimāli daudz pārstrādei derīgu materiālu atgriezt apritē, jaunu materiālu ražošanā.

Šķiroto atkritumu konteinerus var saņemt pilsētā dzīvojošie SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” klienti, kuriem ir noslēgts līgums par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

Ja ir vēlme saņemt šķiroto atkritumu konteinerus, ir jāraksta iesniegums SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi”. To ērti izdarīt mūsu mājaslapā www.kkp.lv, sadaļā “Iesniegumi”, rakstot e-pastā: kkp@kuldiga.lv vai ierodoties klātienē Pilsētas laukumā 2, 1. stāvā, “Kuldīgas komunālo pakalpojumu” klientu apkalpošanas zālē. Tālrunis papildu informācijai 63322380.

Nododot pārstrādei otrreiz izmantojamos materiālus, iedzīvotājiem ir iespēja izvairīties no maksājumu sadārdzinājuma par sadzīves atkritumu izvešanu. 240 litru sadzīves atkritumu konteinera izvešana maksā 4,16 eiro, bet šķiroto atkritumu izvešana – 2,21 eiro.

Atkritumus šķirot ir viegli! Taču tas ir jādara pareizi, jo vēl aizvien iedzīvotāji par šķirotajiem atkritumiem uzskata daudzus atkritumus, kurus nevar nodot otrreizējai pārstrādei, līdz ar to tos nedrīkst mest šķiroto atkritumu konteinerā!

Dzeltenais konteiners paredzēts tikai un vienīgi stiklam – pudelēm un burkām. Stikla tara drīkst būt ar etiķetēm, tikai traukiem ir jābūt tukšiem.

Otrs konteiners paredzēts: plastmasai (dzērienu pudeles ar apzīmēju PET – trīsstūrītis ar ciparu 1) un citas plastmasas pudeles un kanniņas (apzīmējums HDPE – trīsstūrītis ar ciparu 2); papīram, kartonam (grāmatas jāatdala no vākiem); metālam (konservu kārbas, skārda bundžas).

Šķirojamie atkritumi NAV:

  • olu kastes gan papīra, gan plastmasas. Papīra olu kastes ir izgatavotas no vairākkārtēji pārstrādāta papīra, kuru vairs nevar pārstrādāt. Savukārt plastmasas olu kastes ir izgatavotas no tāda plastmasas sakausējuma, kuru arī šobrīd nevar nodot otrreizējai pārstrādei.
  • Plastmasas maisiņi (izņemot gadījumu, ja uz tā ir marķējums HDPE un trīsstūrītis ar cipariņu 2).
  • Tetrapakas, jo tās sastāv no dažādu materiālu slāņiem un šobrīd nav uzņēmumu, kas tās uzpirktu pārstrādei.
  • Organiskie atkritumi. Taču plānots, ka gada laikā iedzīvotāji varēs saņemt vēl vienu konteineru, kur atsevišķi nodalīt organiskos atkritumus.
  • Čipsu pakas, spīdīgie konfekšu papīri, ēdiena un gaļas produktu iesaiņojums, apģērbs, apavi u.c. Šie atkritumi metami sadzīves atkritumu konteinerā, kas pēc tam tiek vesti uz atkritumu apglabāšanas poligonu “Pentuļi” Ventspils novadā.

Tā kā visi iedzīvotāju sašķirotie atkritumi, nonākot Dārzniecības ielā 9, Kuldīgā, vēlreiz ar rokām tiek pāršķiroti, tad lūgums visiem iedzīvotāji ĻOTI ATBILDĪGI izturēties pret atkritumu šķirošanu un izmest tikai un vienīgi “Atkritumu šķirošanas” instrukcijā norādītos atkritumus.

Ikviens iedzīvotājs drīkst un aicināts izmantot pilsētā un Kuldīgas novada pagastu centros izvietotos šķiroto atkritumu konteinerus! Dzeltenais konteiners – stiklam, zilais – papīram, plastmasai, metālam. Uz visiem konteineriem ir uzraksti, lai iedzīvotāji precīzi zinātu, kurā konteinerā kādi atkritumi izmetami.

Kopumā Kuldīgas novadā izvietoti 65 šķiroto atkritumu nodošanas punkti, radot normatīvajām prasībām atbilstošu infrastruktūras pārklājumu un pat to pārsniedzot.

Bez maksas iedzīvotāji šķirotos atkritumus – plastmasu, papīru, metālu, stiklu – var nodot arī Atkritumu šķirošanas laukumā Dārzniecības ielā 9. Šeit tiek pieņemtas arī:

  • Elektropreces (tām jābūt sākotnējā komplektācijā, nedrīkst būt izkomplektētas).
  • Dienas gaismas spuldzes un citas spuldzes.
  • Baterijas.

Liksim spēkus kopā un atkritumus atsevišķi, domājot par zaļāku, tīrāku un veselīgāku mūsu dzīvi un planētu!

ANITA ZVINGULE