Aptaujas dati liecina par īres dzīvokļu nepieciešamību Kuldīgā

Aptaujas anketu aizpildījis 151 respondents, norādot, ka viņiem vai viņu radiniekiem būtu interese īrēt labiekārtotu dzīvokli Kuldīgā.

Iegūtie dati rāda, ka pārsvarā iedzīvotājiem nepieciešami 2 un 3 istabu dzīvokļi. 80 respondentu (53%) norādījuši, ka nepieciešamas 3 istabas, 74 (49%) – 2 istabas, 16 (10,6%) – 4 istabas, 13 (8,6%) – 1 istaba, 8 (5,3%) – studijas tipa dzīvoklis.

Uz jautājumu, kādas kvadratūras dzīvoklis interesētu, vairākums – 75 (49,7%) atbildējis, ka 30-45 kvadrātmetri (maksa mēnesī: 130-190 eiro + komunālie maksājumi); 56 (37,1%) norādījuši, ka 60-70 kvadrātmetri (maksa mēnesī: 250-285 eiro + komunālie maksājumi); 12 (7,9%) būtu gatavi īrēt 70-90 kvadrātmetru dzīvokli (maksa mēnesī: 320-370 eiro + komunālie maksājumi). Iedzīvotāji uzsvēruši, ka cenas ir pārāk augstas. Citi atkal norādījuši, ka cenas ir adekvātas, tikai algas ir pārāk zemas. Savukārt pāris respondentu nosaukuši konkrētus dzīvokļa kvadrātmetrus un summu, ko būtu gatavi maksāt, piemēram, 60 kvadrātmetru dzīvokli par 100 eiro mēnesī plus komunālie maksājumi.

Aptaujas rezultāti rāda, ka galvenokārt dzīvokļi nepieciešami ģimenēm, kurās ir 3 cilvēki (58 anketas jeb 38,4%). Tad seko ģimenes ar 2 cilvēkiem – 38 (25,2%), 4 cilvēkiem – 36 (23,8%), 5 un vairāk – 13 (8,5%)  un 1 cilvēku – 8 (5,3%).

Iedzīvotāji aptaujas anketās raksta, ka tiešām cer sagaidīt īres namu Kuldīgā. Ja grib, lai iedzīvotāji atgriežas un paliek Kuldīgā, tad cenām jābūt zemākām nekā privāto un juridisko personu izīrētajiem dzīvokļiem. Vēlas dzīvokli ar izpirkuma tiesībām. Norādīts, ka vientuļā māte ar 2 bērniem nevarēs atļauties īrēt dzīvokli par šādu cenu. Nevajag dzīvokļus ar caurstaigājamām istabām. Jāsabalansē dzīvokļu cenas ar algām Kuldīgā. Iesaka pēc iespējas vairāk realizēt šādus projektus, lai jaunajām ģimenēm un citiem, kuriem vajadzīga dzīvesvieta būtu kur dzīvot, jo šobrīd pieejami tikai tādi dzīvokļi, kuru kvalitāte neatbilst augstajai cenai. Ieteikums celt jaunus daudzdzīvokļu namus. Daudzi aptaujas dalībnieki norādīja, ka vēlas īrēt, tikai par zemāku cenu.

Iemesli, kādēļ radusies nepieciešamība īrēt dzīvokli ir dažādi. Pārsvarā tie ir cilvēki, kuri jau dzīvo īrētā dzīvoklī, bet vēlas kaut ko labāku. Nākamā kategorija ir cilvēki, kuri nodibinājuši ģimeni un tagad meklē savu mājvietu. Trešā lielākā grupa norāda, ka dzīvo kopā ar vecākiem, tādēļ nepieciešams savs mājoklis. Pārējie respondenti minējuši tādus iemeslus kā – vēlos dzīvot Kuldīgā, vēlos atgriezties uz dzīvi Kuldīgā, strādāju Kuldīgā, bet dzīvoju citā pilsētā, dzīvoju pie radiem, no laukiem vēlamies pārcelties uz pilsētu, lai bērnus vieglāk izvadāt pa pulciņiem.

SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” valdes priekšsēdētājs Pēteris Gobzemis saka, ka aptaujā iegūtie dati tiks ņemti vērā izstrādājot plānotā īres nama – ēkas Vakara ielā 6, Kuldīgā – pārbūves projektu. Šobrīd projekts ir skiču stadijā. “Ņemot vērā iedzīvotāju pausto, ka īres cenas Kuldīgai ir pārāk augstas, sarunās ar kredītiestādēm meklēsim labāko risinājumu, lai varētu iedzīvotājiem piedāvāt zemākas īres cenas. Šobrīd gaidām Kuldīgas novada Domes lēmumu par Kuldīgas novada muzeja krājuma pārvietošanu no ēkas Vakara ielā 6 uz bijušo SEB bankas ēku Dzirnavu ielā 5. Kad ēka būs atbrīvota, varēsim uzsākt tās pārveidi par īres dzīvokļu namu,” pauž P.Gobzemis.

Jau vēstīts, ka Kuldīgas novada pašvaldības kapitālsabiedrība "Kuldīgas komunālie pakalpojumi" nākamo divu gadu laikā plāno rekonstruēt māju Vakara ielā 6, Kuldīgā, izveidojot 14 labiekārtotus dzīvokļus ar iebūvētu virtuvi, WC, dušu, privātu autostāvvietu un sakārtotu pagalmu.

Lai noskaidrotu iedzīvotāju viedokli par dzīvokļu nepieciešamību un vēlmi īrēt  dzīvokļus, lūdzām iedzīvotājus piedalīties aptaujā. Elektronisku anketu interesenti varēja aizpildīt  uzņēmuma mājaslapā internetā www.kkp.lv un uzņēmuma “Facebook” profilā laika posmā no 2018. gada 6. līdz 27. novembrim.

ANITA ZVINGULE