Atkritumu apsaimniekošanas jomas attīstība Kuldīgas novadā

Par atkritumu apsaimniekošanas joms attīstību Kuldīgas novadā, saruna ar SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” Tehniskās bāzes un atkritumu apsaimniekošanas daļas vadītāju Kasparu Poriķi.

Cik liela ir teritorija, kuru apkalpojat?

-          Strādājam visā Kuldīgas novadā, apkalpojot gan Kuldīgas pilsētu, gan 13 novada pagastus. Atkritumu apsaimniekošana ir redzamākā aisberga daļa, bet vēl nodarbojamies ar tualešu nomu, piemēram, nodrošinām Kuldīgas pilsētas pasākumus ar labierīcībām un konteineriem. Pēc iedzīvotāju iesniegumiem savācam arī būvgružus un lielgabarīta atkritumus. Sniedzam visdažādākos transporta pakalpojumus – universālā iekrāvēja, piekabes ar manipulatoru, auto pacēlāja (žirafes), vairāku veidu tehnikas pakalpojumus ielu un teritoriju uzkopšanai, zāles pļaušanai ar smalcināšanu un citus. Ar detalizētu mūsu piedāvāto pakalpojumu klāstu ikviens var iepazīties uzņēmuma mājaslapā internetā www.kkp.lv sadaļā “Pakalpojumi”, apakšsadaļā “Transports”.

Kuldīgas novadā īpaša uzmanība tiek pievērsta atkritumu šķirošanai. Kādi uzlabojumi jau veikti un plānoti šajā jomā?

-          Iedzīvotājiem atkritumu šķirošana ar katru gadu kļūst pieejamāka. 2018. gadā Kuldīgas novadā darbojas jau vairāk nekā 60 šķiroto atkritumu savākšanas punkti. Tie izvietoti pie daudzdzīvokļu māju masīviem pilsētā, mazdārziņu apkaimē, katrā pagastā ir izveidots vismaz viens vai vairāki šādi punkti un citviet. Mūsu darbinieki atzīst, ka cilvēki kļūst izglītotāki, jo šķiroto atkritumu konteineros nonāk aizvien rūpīgāk sašķiroti atkritumi. Turpinām iegādāties un uzstādīt jaunus konteinerus atkritumu šķirošanas punktos.  Šomēnes esam samainījuši šķirošanas konteinerus vairākās vietās pilsētā. To konteineru vietā, kur līdz šim tika mesti visi šķirotie atkritumi kopā, tagad ir uzlikti speciāli konteineri – dzeltenā krāsā ar apaļu atveri stiklam un zilā krāsā pārējiem šķirotajiem atkritumiem – plastmasas, papīra un metāla iepakojumam. Uz konteineriem izvietotas ilustratīvas uzlīmes (skatīt attēlā), lai atvieglotu šķirošanu. Parādīts arī, ko nedrīkst mest šajos konteineros, jo, piemēram, speciālajā konteinerā stiklam nedrīkst nonākt spuldzes, glāzes, krūzes un logu stikls, konteiners domāts tikai stikla pudelēm un burkām. Šajos speciālajos konteineros var iemest šķiroto materiālu pa nelielām frakcijām, bet nevar iemest veselu maisiņu, piemēram, ar sadzīves atkritumiem. Tas ir ļoti svarīgi, jo šķirotajiem atkritumiem jābūt tīriem un pareizi sašķirotiem, lai tos varētu nodot tālāk pārstrādei.

image5image4

Kāda veida šķirotos atkritumu pieņemat?

-          Esam izstrādājuši speciālu instruktāžu (skatīt attēlu), lai katrs iedzīvotājs viegli orientētos un saprastu, kurus atkritumus var atšķirot un nodot kā šķirotos atkritumus. Instrukcija regulāri tiek pārskatīta un aktualizēta. Taču lielas izmaiņas pēdējā laikā nav notikušas. Nedaudz nododamais sortiments pamainījās pērn augustā, kad Ķīna un Indija aizliedza ievest konkrēta veida atkritumus.

ATKRITUMU SKIROSANA labots 7112019

Vai visus plastmasas maisiņus var nodot kā šķirojamos atkritumus?

-          Viennozīmīgi nē.  Iepirkumu maisiņi pārsvarā tiek ražoti no vienreiz jau pārstrādātas plastmasas, kas izslēdz iespēju tos pārstrādāt vēlreiz, bet cilvēkiem grūti saprast, kādēļ mēs tādu pašu maisiņu kā bija iepriekš neņemam pretī, jo vizuālas atšķirības jau nav, bet maisiņa sastāvs gan ir mainījies. Rūpīgi jāskatās norādītais marķējums uz plastmasas maisiņa. Ja uz maisiņa ir trīsstūris ar burtiem LDPE, tad šādu maisiņu var nodot otrreizējai pārstrādei, ja nav – tad nevar. Diemžēl lielākā daļa maisiņu nonāk atkritumu apglabāšanas poligonos, jo to materiāls vairs neder otrreizējai pārstrādei.

Kur iedzīvotāji bez maksas var nodot šķirotos atkritumus?

-          Mūsu mājaslapā www.kkp.lv interaktīvā kartē ir atzīmēti visi atkritumu šķirošanas punkti Kuldīgā un Kuldīgas novada pagastos. Tādējādi iedzīvotāji var apskatīt un izvēlēties, kurš no šķiroto atkritumu savākšanas punktiem atrodas vistuvāk viņu dzīvesvietai un ir visērtāk pieejams šķiroto atkritumu nodošanai bez maksas.

Arī Dārzniecības ielā 9, Kuldīgā, esam izveidojuši Šķiroto atkritumu pieņemšanas laukumu, kur pieņemam otrreiz pārstrādājamo iepakojumu, sadzīves elektroniku un elektronisko iekārtu atkritumus, sadzīves bīstamos atkritumus un videi kaitīgās preces. Galvenais nosacījumus – otrreizējām izejvielām jābūt tīram! Pievērsiet uzmanību Šķiroto atkritumu pieņemšanas laukuma, Dārzniecības ielā 9, Kuldīgā, darba laikam!

SKIROTO ATKRITUMU LAUKUMS darba laiks2SKIROTO ATKRITUMU LAUKUMS3

Vai iedzīvotājiem ir izdevīgi šķirot atkritumus?

-          Protams, mājsaimniecībām tas ir finansiāli izdevīgāk. Piemēram, 240 litru konteinera izvešana ar šķirotajiem atkritumiem maksā 2,21 eiro, bet tikpat liela konteinera izvešana ar sadzīves atkritumiem maksā 4,16 eiro. 

atkritumi L 2020

Kā veicināt atkritumu šķirošanu?

-          Veicam dažādas informēšanas kampaņas par iespēju ikvienam šķirot atkritumus, tādējādi domājot par dabu un apkārtējo vidi. Kuldīgas pilsētā privātmājām dodam konteinerus dalītajiem atkritumiem. Šo iespēju izmanto ap 350 privātmāju. Ikviens, kurš vēlas šķirot atkritumus, to var izdarīt! Lai saņemtu šķiroto atkritumu konteineru privātmājai pilsētā, jāraksta iesniegums. Veidlapas pieejamas mūsu mājaslapā www.kkp.lv, sadaļā “Iesniegumi”. Savukārt pagastu iedzīvotāji šķirotos atkritumus var izmest speciāli izveidotajos punktos, kas atrodas katrā pagastā.

Kuras šķirotās izejvielas realizējat visvairāk?

-          Līdera pozīciju ieņem kartons, kuru lielākoties savācam no veikaliem un citiem uzņēmumiem. Pēc tam lielākais apjoms ir nododamajam stiklam. Pievienotajā infografikā redzamas realizētās šķirotās otrreizējās izejvielas tonnās pa gadiem.

tonnas L

Kāda tendence vērojama, vai savākto atkritumu apjomi pa gadiem palielinās vai samazinās?

-          Atkritumu apjoms viennozīmīgi pieaug. Sabiedrība ar katru gadu patērē aizvien vairāk resursu, kas diemžēl ir globalizācijas un industrializācijas neatņemama sastāvdaļa. Preču transportēšana prasa vairāk un vairāk iesaiņojamā materiāla. Savukārt, lai preces vizuāli labāk izskatītos un tās vairāk pirktu, tiek tērēti resursi iepakojuma materiāla izgatavošanai, lai gan produkta sastāvā nekas nemainās.

pa gadiem L

Kur nododat sadzīves atkritumus, kur nonāk šķirotie atkritumi?

-          Sadzīves un jauktos būvgružus vedam uz “Pentuļu” poligonu Ventspils novada Vārves pagastā, to mums nosaka normatīvie akti. Šķirotos atkritumus nododam SIA “Eco Baltia vide”, viņi ir specializējušies visu veidu šķiroto atkritumu iepirkšanā un pieņem no mums visa veida šķirotos atkritumus. Līdz ar to mums nav jāuztraucas, kur likt, piemēram, plastmasas kanniņas vai lauksaimniecības plēvi, kas mums salīdzinoši ir ļoti mazos apjomos. Kas attiecas uz kartonu, tad pēc šī materiāla ir vairāk tīkotāju.

Kādā stāvoklī ir atkritumu savākšanas automašīnas un vai pietiek resursu laicīgai atkritumu savākšanai un izvešanai?

-          Esam noslēguši līgumu par jaunas atkritumu savākšanas automašīnas iegādi, kura no šā gada decembra apkalpos Kuldīgas pilsētu. Jaunā mašīna būs daudz klusāka, kas ir svarīgi, lai rīta agrumā, savācot atkritumus, netraucētu iedzīvotāju mieru, kā arī ātrāka un ērtāka. Jaunās automašīnas iegāde izmaksās ap 130 tūkstošiem eiro. Savukārt automašīnu, kas apkalpo pagastus, nopirkām mazlietotu pirms diviem gadiem. Mašīna ir laba. Līdz ar to abas savu laiku stipri nokalpojušās automašīnas “laidīsim” pelnītā atpūtā.

Uzņēmums ir iegādājies atkritumu apsaimniekošanas loģistikas datorprogrammu. Kādi būs ieguvumi no šīs programmas?

-          Programmas iegāde mums izmaksāja nedaudz virs 20 tūkstošiem eiro, taču tā bija vitāli nepieciešama, jo iepriekšējā datorprogramma bija tā novecojusi, ka to nevarēja savienot ar jaunākām un modernākām informācijas sistēmām.

No šīs programmas būs vairāki būtiski ieguvumi. Pirmkārt jau efektīvāka maršrutu plānošana, jo vizuāli kartē var redzēt, kur atrodas katrs objekts. Var redzēt, kad savākts konkrētais konteiners, tādējādi novēršot domstarpības par to vai konteiners tika vai netika savākts, jo katram konteineram ir speciāls kods, kas tiek identificēts pie konteinera iztukšošanas. Programmā esošajā kartē var pārskatāmi redzēt, kur ir un kur nav konteineri. Līdz ar to efektīvāk varēsim cīnīties ar tiem iedzīvotājiem, kuri neiesaistās atkritumu apsaimniekošanā, tādējādi piemēslojot vidi, vai, izmetot atkritumus, citu cilvēku apmaksātos konteineros. Tāpat programmā redzami katra šofera reālajā laikā jau iztukšotie konteineri un konteineri, kuri vēl jāiztukšo.

Daļēji gatavojamies arī tam, ka savāktie atkritumi būs jāsver, jo izskatās, ka nākotnē būsim spiesti aprēķināt maksu pēc izvesto atkritumu svara.

Cik godprātīgi iedzīvotāji nodod atkritumus?

-          Šajā ziņā varam uzslavēt mūsu iedzīvotājus, jo arvien vairāk cilvēku iesaistās atkritumu apsaimniekošanā. Šā gada pirmajā pusgadā esam noslēguši jau 188 jaunus līgumus.

2017. gada nogalē Kuldīgā un Kuldīgas novadā mainījās cena sadzīves atkritumu izvešanai. Vai tuvākajā laikā ir gaidāmas vēl kādas izmaiņas?

-          2017. gada 1. novembrī mainījās sadzīves atkritumu izvešanas maksa, to ietekmēja Dabas resursa nodokļa pieaugums un cenu paaugstināšana atkritumu apglabāšanas poligonā “Pentuļi” Ventspils novada Vārves pagastā. Šobrīd sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksa Kuldīgas novadā ir 17,35 eiro par vienu kubikmetru līdzšinējo 13,69 eiro vietā. Tas nozīmē, ka par vienu 240 litru (0,24 m3) konteineru mājsaimniecībai jāmaksā 88 centi vairāk. Savukārt 2018. gada 1. janvārī, lai segtu transporta izmaksas, piemērojām samaksu (2,21 eiro par 240 litru konteineru) šķiroto atkritumu savākšanai no privātmājām.

Vismaz līdz 2022. gadam ir plānots atstāt sadzīves atkritumu apsaimniekošanas tarifu nemainīgu, protams, ja netiks kardināli mainīta valsts politika atkritumu apsaimniekošanas jomā, kas var uzlikt papildu slogu atkritumu apsaimniekotājiem un iedzīvotājiem.

Kā veidojas cena par sadzīves atkritumiem?

-          Cenas veidošanos nosaka vairāki faktori, kurus sasummējot tiek iegūta atkritumu apsaimniekošanas maksa. Kuldīgas pilsētā un pagastos maksa par sadzīves atkritumiem veidojas no tarifa par sadzīves atkritumu apglabāšanu poligonā “Pentuļi” Ventspils novada Vārves pagastā, no Dabas resursa nodokļa un no SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” sadzīves atkritumu savākšanas un pārvadāšanas maksas.

tarifs

Kāds ir ērtākais un ekonomiskākais veids saņemt SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” izrakstītos rēķinus par atkritumu izvešanu?

-          Viennozīmīgi elektroniski izsūtīti rēķini uz klientu norādītajiem e-pastiem ir izdevīgākais un ekonomiskākais rēķinu saņemšanas veids, jo no 1. marta rēķini papīra formātā ir par maksu – 0,96 eiro par rēķinu. Lai saņemtu rēķinus e-pastā, jāsūta pieteikums uz e-pasta adresi: kkp@kuldiga.lv, norādot savu vārdu, uzvārdu, adresi un e-pastu, kur vēlaties rēķinus saņemt.

Kādi ir plāni nākamajiem gadiem?

-          Viens no plāniem ir uzbūvēt asfaltētu būvniecības un lielgabarīta atkritumu pārkraušanas laukumu. Skatīsimies, kā veidosies ienākumi 2019.-2020. gadā, jo šāda laukuma izveides izmaksas ir vairāk nekā 40 000 eiro.

Vai Kuldīgā būtu iespējams ieviest dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu?

-          Es personīgi esmu par depozīta sistēmas ieviešanu. Kuldīgā šādi pieņemšanas punkti būtu pietiekami divās vietās. Līdz ar to tiktu atrisinātas problēmas ar stikla un PET pudeļu, un skārdeņu nomešanu nomaļās vietās. Ja dotajā brīdī pudeles un skārda bundžas var izmest šķirošanas punktos un laukumos par velti, uz kurieni šie atkritumi vēl jāaiznes, tad ieviešot depozīta sistēmu, nododot pudeli vai bundžiņu, varēs saņemt atpakaļ naudu. Tādējādi motivējot iedzīvotājus, nodot atkritumus.

ANITA ZVINGULE