Par sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifiem

SIA "Ventspils labiekārtošanas kombināta" veiktais aprēķins maksājumam par sadzīves atkritumu apglabāšanu ar dabas resursu nodokli paredz, ja līdz šim maksa par sadzīves atkritumu apglabāšanu ar dabas resursu nodokli bija 31,38 EUR/t bez PVN (37,97 EUR/t ar PVN), tad no 2017. gada 1. oktobra līdz 31. decembrim tā paaugstināsies un būs 42,64 EUR/t bez PVN (51,59 EUR/t ar PVN). Tas nozīmē, ka atkritumu apglabāšanas maksa paaugstināsies par 36%.

Savukārt no 2018. gada 1. janvāra maksa vēl pieaugs un būs 42,75 EUR/t bez PVN (51,73 EUR/t ar PVN).

Maksas pieaugums turpināsies arī 2019. un 2020. gadā, kad tas būs 42,93 EUR/t bez PVN (51,95 EUR/t ar PVN).

Regulators ir izvērtējis tarifu projektu un to veidojošo izmaksu pamatojumu un secina, ka tarifu projekts ir pamatots un aprēķināts tādā apmērā, lai segtu SIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma izmaksas.

Tarifu izmaiņas saistīts ar dabas resursa nodokļa paaugstināšanu. Dabas resursu nodokļa mērķis ir veicināt dabas resursu ekonomiski efektīvu izmantošanu, ierobežot vides piesārņošanu, samazināt vidi piesārņojošas produkcijas ražošanu un realizāciju, veicināt jaunu, vidi saudzējošu tehnoloģiju ieviešanu, atbalstīt tautsaimniecības ilgtspējīgu attīstību, kā arī finansiāli nodrošināt vides aizsardzības pasākumus.

Kuldīgā un Kuldīgas novadā atkritumu apsaimniekošanu veic SIA "Kuldīgas komunālie pakalpojumi". Sadzīves atkritumi tiek apglabāti poligonā "Pentuļi", kas atrodas Ventspils novada Vārves pagastā.

Maksa par atkritumu izvešanu Kuldīgā un Kuldīgas novadā pieaugs no 2018. gada 1. janvāra. Šobrīd tiek veikti aprēķini par maksas pieaugumu. Jaunie tarifi stāsies spēkā pēc Kuldīgas novada Domes pieņemtā lēmuma.

Ar regulatora lēmumu iespējams iepazīties ŠEIT.

ANITA ZVINGULE