Vēlreiz par izmaiņām atkritumu apsaimniekošanā

-          Kāpēc tiek paaugstināta maksa par atkritumu apsaimniekošanu?

Paaugstinoties atkritumu apglabāšanas izmaksām par 36% atkritumu apglabāšanas poligonā "Pentuļi" Ventspils novada Vārves pagastā un Dabas resursu nodoklim, pieņemts lēmums no 2017. gada 1. novembra veikt izmaiņas atkritumu apsaimniekošanas tarifā arī Kuldīgā un Kuldīgas novadā.
SIA "Kuldīgas komunālie pakalpojumi", pārskatot tarifus, pieņēmusi lēmumu atkritumu izvešanas maksu paaugstināt tikai par 27%.

-          Kā mainīsies maksa par sadzīves atkritumu izvešanu un apsaimniekošanu?

Kuldīgas novada Domes deputāti 28. septembra sēdē nolēma, ka par vienu kubikmetra sadzīves atkritumu izvešanu un apsaimniekošanu Kuldīgas novada administratīvajā teritorijā no 2017. gada 1. novembra būs jāmaksā 17,35 eiro līdzšinējo 13,69 eiro vietā. Tas nozīmē, ka par vienu 240 litru (0,24 m3) konteineru mājsaimniecībai būs jāmaksā 88 centi vairāk. 

-          Vai oranžajiem atkritumu maisiem arī mainīsies cena? 

No 2017. gada 1. novembra mainīsies cena arī 110 litrīgajiem (0,11 m3) oranžajiem atkritumu maisiem. 1 gb. atkritumu maiss maksās 1,74 eiro.

-          Vai izmaiņas gaidāmas arī šķiroto atkritumu izvešanā un apsaimniekošanā?

Būs jāmaksā par šķiroto atkritumu izvešanu, proti, jāsedz transporta izdevumi. No 2018. gada 1. janvāra 240 litru (0,24 m3) šķiroto atkritumu konteinera izvešanai tiks piemērota samaksa 2,21 eiro. Līdz šim šķiroto atkritumu izvešana bija bez maksas.
Šķiroto atkritumu savākšanas pieteikšanas kārtībā nekas nemainīsies. Šķiroto atkritumu savākšana, tāpat kā līdz šim, būs jāpiesaka, zvanot pa tālruni 63322380 vai 26674543.

-          Kas mainīsies šķiroto atkritumu savākšanā no daudzdzīvokļu māju masīviem?

Daudzdzīvokļu māju masīvos Kuldīgā saglabāsies esošā kārtība – šķirotos atkritumus iedzīvotāji ievieto speciālajos konteineros atkritumu šķirošanas punktos.
Pārskatot esošos atkritumu šķirošanas punktus, plānosim izveidot vēl papildus šķirošanas punktus.

-          Kas mainīsies šķiroto atkritumu savākšanā no viensētām Kuldīgas novada pagastos?

Pagastu viensētās no 2018. gada 1. janvāra šķirotie atkritumu vairs netiks vākti. Kuldīgas novada pagastu iedzīvotāji šķirotos atkritumus varēs izmest atkritumu šķirošanas punktos savā pagastā.

-          Vai iedzīvotājiem ir iespēja šķirotos atkritumus nodot bez maksas?

Bez maksas šķirotos atkritumus iedzīvotāji var paši nogādāt šķirošanas laukumā Dārzniecības ielā 9, Kuldīgā, pirmdienās 8.00-18.00, otrdienās, trešdienās, ceturtdienās 8.00-17.00, piektdienās 8.00-16.00. 

-          No nākamā gada plānots noteikt minimālo sadzīves atkritumu izvešanas reižu skaitu gadā?

Pagaidām tas ir tikai plāns, jo norisinās diskusijas par minimālo konteineru skaitu. Šis skaits var būt arī mazāks. Konkrēts lēmums tiks pieņemts nākamajā Kuldīgas novada Domes sēdē.
Jau ziņojām, ka no 2018. gada 1. janvāra plānots noteikt minimālo sadzīves atkritumu izvešanas reižu skaitu gadā – sešus 240 litru (0,24 m3) konteinerus, kas kopumā gadā izmaksās 25,02 eiro.

-          Kā no 2018. gada 1. janvāra tiks piemērota samaksa par pustukšu konteineru?

Aicinām iedzīvotājus pārskatīt sadzīves atkritumu izvešanas grafikus un piemērot tos savām vajadzībām, jo no nākamā gada tiks rēķināta samaksa kā par pilnu konteineru katrā sadzīves atkritumu izvešanas reizē.
No nākamā gada vairs netiks ņemts vērā, ka sadzīves atkritumu konteiners piepildīts līdz pusei. Vienmēr tiks rēķināts, ka tas ir pilns. Šāds lēmums pieņemts, lai ekonomētu un optimizētu transporta un darbaspēka izmaksas.
Ja vēlaties mainīt sadzīves atkritumu izvešanas biežumu, zvaniet 63322380 vai 26674543, vai rakstiet kkp@kuldiga.lv.

-          Kā rīkoties, ja īpašumā neviens pastāvīgi nedzīvo un atkritumus nerada?

Šajā gadījumā jāraksta iesniegums SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi”. Katrs gadījums tiks izvērtēts individuāli, atrodot tam piemērotāko risinājumu. Pagastos šādus jautājumus palīdzēs risināt arī pagastu pārvaldes. 

-          Kāds ir ērtākais un ekonomiskākais veids saņemt SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” izrakstītos rēķinus?

Viennozīmīgi elektroniski izsūtīti rēķini uz klientu norādītajiem e-pastiem ir izdevīgākais un ekonomiskākais rēķinu saņemšanas veids. Ja vēl nesaņemat rēķinus elektroniski e-pastā, tad aicinām to darīt. Lai turpmāk saņemtu rēķinus e-pastā, sūtiet pieteikumu kkp@kuldiga.lv, norādot savu vārdu, uzvārdu, adresi un e-pastu.

-          Šobrīd rēķini papīra formātā nogādāti līdz pasta kastītēm ir bez maksas. Vai tā tas arī paliks?

Drukāto rēķinu izmaksas, lai tos sagatavotu un piegādātu konkrētajai adresei, kļūst arvien lielākas. To ietekmē minimālās algas pieaugums, transporta un degvielas izmaksas. Tādēļ uzņēmums būs spiests nākamgad mainīt līdzšinējo kārtību un rēķiniem papīra formātā piemērot samaksu. Šobrīd tiek meklēts risinājums par lētāko piegādes veidu rēķiniem papīra formātā.

ANITA ZVINGULE