Vāc atkritumus un pārbauda makšķerēšanas licences

Maršrutā no Pārventas estrādes Kuldīgā pa upi uz leju līdz Umuļu purvam Padures pagastā tika savākti ap 200 litru atkritumu, kā arī vairākiem makšķerniekiem tika pārbaudītas licences. 12 km garajā maršrutā tika konstatēti 16 makšķernieki.

Pārliecinājāmies, ka lielākā daļa makšķerēšanas vietu ir tīras. Makšķernieki atkritumus aiz sevis savāc, atstājot upes krastus tīrus. Vairāk atkritumu bija vietās, kur notikušas kādas “svinības”, tur arī pamestas stikla pudeles, skārda bundžas, čipsu un cigarešu pakas, plastmasas trauki, pudeles, maisiņi.

Piekļuve upes krastiem ar transportu ir apgrūtināta zemes reljefa un īpašuma statusa dēļ. Arī laivošana pa upi ir sarežģīta, jo Ventas upe zemā ūdens līmeņa dēļ vairākās vietās ir ļoti sekla. Tādēļ arī laivas ielaišana ūdenī, izcelšana krastā un transportēšana bija komplicēta. Paldies Kuldīgas pašvaldības policijas darbiniekiem – Rinaldam Gūtpelcam un Kasparam Šabānam, bez kuru zināšanām par upes gultni un iespējamajām piekļuves vietām no krasta, apsekošana būtu daudz laikietilpīgāka un riskantāka.

Turpmāk Ventas krastu apsekošana laivojot pa upi, sadarbībā ar Kuldīgas pašvaldības policiju, tiks veikta plānveidīgi.

Savukārt pilsētā Ventas upes krastos SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” Zaļumsaimniecības darbinieki aprīlī un maijā kopumā salasījuši 4000 litru atkritumu. Šeit arī koncentrējas lielākais skaits makšķernieku.

Atgādinām, ka Kuldīgas novada pašvaldība, sākot ar šo gadu, pārņēmusi licencētās makšķerēšanas organizētāja funkcijas no SIA ”Kurzemes cope”. Savukārt makšķerēšanas vietu sakopšana deleģēta SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi”.

Saskaņā ar 2017.gada 23.februāra Kuldīgas novada Domes lēmumu (prot. Nr.3.p.58.) Kuldīgas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr.2017/4 “Par Nolikuma par licencēto makšķerēšanu Ventas upē Kuldīgas novada administratīvajā teritorijā 2017.-2021.gadā apstiprināšanu” 7.punktu “Licencētā makšķerēšana notiek Ventas upes posmā, kas atzīmēts ar speciālām atzīmēm, kas satur norādi par licencēto makšķerēšanu.

Licencētās makšķerēšanas posms ietver abus Ventas upes krastus Kuldīgas pilsētas teritorijā un sākas no ķieģeļu tilta pār Ventas upi un turpinās lejup pa straumi līdz Abavas upes ietekai Ventā Padures un Rumbas pagastu teritorijās.”

Makšķerēšanas lieguma zona saglabājas Ventas upes posmā no Ventas rumbas lejup pa straumi līdz ķieģeļu tiltam un 200 metru posmā augšup pret straumi saskaņā ar 2015.gada 22.decembra MK noteikumiem Nr.800 “Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumi” 27.6. punktu.

SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” plānotās atkritumu lasīšanas vietas Ventas upes labajā krastā – Ventas rumbas un Kuldīgas vecā ķieģeļu tilta apkārtne, no ķieģeļu tilta līdz Pārventas estrādes beigām, pie Onkulīšu mototrases, pie Riežupes ietekas Ventā 500 m uz augšu un leju pa Ventas upi. Ventas kreisajā krastā – Ventas rumbas un Kuldīgas vecā ķieģeļu tilta apkārtne, No Alekšupītes ietekas Ventā uz leju līdz bijušajai pirtij, Tehnikas ielas galā, pie tā sauktās “melnās Kolkas”, Krāčupes teritorijā pie “Lapsu” mājām, pretī Riežupes ietekai Ventā, Umuļu purvā 3 līdz 4 km virs Abavas ietekas Ventā un pie Abavas ietekas Ventā.

Kopējais atkritumu lasīšanas vietu garums pa upi, no Ventas rumbas līdz Abavas ietekai Ventā, ir ap 18 km.

Attēlā: SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” finanšu direktors Jānis Ozoliņš un sabiedrisko attiecību vadītāja Anita Zvingule, laivojot pārbaudīja krastu tīrību, savācot nomestos atkritumus, bet Kuldīgas pašvaldības policijas priekšnieks Rinalds Gūtpelcs un inspektors Kaspars Šabāns vadīja laivu, makšķerniekiem pārbaudīja makšķerēšanas licenses un kontrolēja, kā tiek ievēroti makšķerēšanas noteikumi.

ANITAS ZVINGULES teksts un foto