Ēkai Jelgavas ielā 2 atjaunots pagrabstāva pārsegums

Koka siju stiprināšana šai ēkai tika veikta starp pagrabstāvu un 1. stāvu. Daļu pārsedžu vajadzēja nomainīt, daļu protezēt, citas papildu nostiprināt un apstrādāt ar antiseptiku. Restaurācijas process bija lēns un atbildīgs, darbi tika paveikti līdz 30. jūnijam.

Veicot ēkas apsekošanu, speciālisti atzina, ka pārseguma konstrukcijas vairākās telpās ir neapmierinošā tehniskā stāvoklī trupes sēnīšu un koksngraužu radīto bojājumu dēļ. Trupes bojājumi konstatēti galvenokārt tajās pārseguma zonās, kas atrodas tiešā saskarē ar pagraba sienu mūri.

Konstatēti arī koksngraužu radīti koka detaļu bojājumi. Koksngraužu veidotie izejas caurumi atbilst Mēbeļu ķirmju sugai (Anobium punctatum). Lielākoties koksngraužu radītās bojājumu vietas sakrīt ar trupes atrašanās vietām. Sagaidāms, ka pēc pagrabtelpu pienācīgas uzturēšanas, samazināsies koksnes mitrums, kas papildus var veicināt koksngraužu mazināšanos.

Lai ēkai Jelgavas ielā 2 veiktu pagrabstāva pārsedžu stiprināšanas darbus, SIA "Kuldīgas komunālie pakalpojumi" kā ēkas apsaimniekotājs māju pieteica Kuldīgas novada pašvaldības izsludinātajā konkursā līdzfinansējuma saņemšanai.

Nodrošinot Kuldīgas vecpilsētas un novada unikālās vēsturiskās apbūves autentiskuma saglabāšanu, pašvaldības līdzfinansējums ir līdz 50% no kopējām restaurācijas vai atjaunošanas izmaksām. Pašvaldības līdzfinansējumu var saņemt, ja ēka atrodas Valsts nozīmes kultūras pieminekļa „Kuldīgas pilsētas vēsturiskais centrs” teritorijā vai ir Latvijas valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā.

Otrus 50% izmaksu lielākajā daļā sedza telpu nomnieks “Goldingen Train”, bet pārējo – ēkas iedzīvotāji.

Jāpiebilst, ka ēka atrodas Jelgavas un Pasta ielas stūrī, Kuldīgas pilsētas vēsturiskajā centrā, kas ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajā sarakstā kā „Kuldīgas vecpilsēta Ventas senlejā”, taču pati ēka nav arhitektūras piemineklis.

Ēkai ir divi virszemes stāvi, jumta stāvs un pagrabs (cokola stāvs). Ēkas ārsienas un nesošās sienas ir no māla pilnķieģeļu mūra, pārsegumi un jumta konstrukcijas no koka konstrukcijām, jumta segums no māla dakstiņiem.

ANITA ZVINGULE