Rūpējoties par pašvaldības dzīvojamo fondu

SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” Īpašumu apsaimniekošanas daļas speciāliste mājokļu jautājumos Kristīne Kuzmina pastāstīja, ka lielus ieguldījumus prasīja pirmkārt jau drazu izvākšana no dzīvokļa, kuras bija atstājis iepriekšējais īrnieks. Pēc dzīvokļa izvākšanas, tajā veikts vispārīgs kosmētiskais remonts, pārvilkta elektroinstalācija, sakārtota esošā krāsns, iegādāta un uzlikta jauna plīts, atjaunota ūdens padeve, sakārtota kanalizācija, kā arī izremontēta dušas un WC telpa.

Remontdarbus veica SIA “Holding serviss”, uzvarot cenu aptaujā.

Katru gadu SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” kā pašvaldības īpašuma apsaimniekotājs veic dažādus remontdarbus pašvaldības dzīvokļos. 2015. gadā Kuldīgas pilsētā izremontēti 9 pašvaldības dzīvokļi, bet Kuldīgas novada pagastos – 14. Savukārt 2016. gadā pilsētā sakārtoti 3 pašvaldības dzīvokļi, bet pagastos – 10.

Kopumā SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” apsaimnieko 1158 dzīvokļus (pilsētā 456, bet pagastos – 702).

Kārtību, kādā Kuldīgas novada pašvaldība sniedz palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā, nosaka Kuldīgas novada Domes saistošie noteikumi Nr. 2010/7 “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā Kuldīgas novadā”.

Tiesības uz pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā ir:

•           personām, kuras dzīvo denacionalizētā vai likumīgam īpašniekam atdotā mājā un lietojušas dzīvokli līdz īpašuma tiesību atjaunošanai, ja viņu vai viņu ģimenes locekļu īpašumā nav citas dzīvojamās telpas, turklāt ja: tās ir maznodrošinātas personas; tās ir personas, kuras sasniegušas LR likumos noteikto vecumu, kas dod tiesības uz vecuma pensiju; tās ir personas, kuras ir personas ar 1. vai 2. grupas invaliditāti;

•           maznodrošinātām (trūcīgām) personām: kuras īrē vai lieto tādu dzīvojamo telpu, ka vienā istabā jādzīvo dažāda dzimuma personām, kas vecākas par deviņiem gadiem (izņemot laulātos) un kuru ģimenē ir trīs un vairāk nepilngadīgi bērni; kuru īrētā dzīvojamā telpa saskaņā ar speciālistu atzinumu par tehnisko stāvokli nav piemērota dzīvošanai un kuru īpašumā vai lietošanā nav citu dzīvojamo telpu;  ar 1. vai 2. grupas invaliditāti, kurām nav apgādnieku darbspējīgā vecumā; pensijas vecuma personas, kurām nav apgādnieku darbspējīgā vecumā; kuras nav nodrošinātas ar atsevišķu istabu slimības rakstura dēļ; kuras audzina bērnu ar invaliditāti; kuras īrē vai lieto tādu dzīvojamo telpu, ka vienā istabā jādzīvo dažāda dzimuma personām, kas vecākas par deviņiem gadiem un kuras vienas pašas audzina nepilngadīgu bērnu un kurām nav kopīga saimniecība ar citu darbspējīgu personu.

•           personām, kuras Kuldīgas novadā nav deklarējušas dzīvesvietu, bet, kuras ir uzaicinātas strādāt Kuldīgas novadā kā speciālisti valsts un pašvaldības funkciju nodrošināšanai.

•           personām, kuras nav minētas šo noteikumu iepriekšējos punktos, bet kuras iesniegušas motivētu iesniegumu par nodrošināšanu ar dzīvojamo telpu un Dzīvokļu komisija, izvērtējot konkrētos apstākļus, pieņēmusi lēmumu par nepieciešamību sniegt palīdzību dzīvokļu jautājumu risināšanā.

Personai, kura vēlas saņemt pašvaldības palīdzību, jāiesniedz Kuldīgas novada Domes Dzīvokļu komisijai iesniegumu un dokumentus, kas apliecina, ka šī persona ir tiesīga saņemt pašvaldības palīdzību.

Lēmumu par dzīvojamo telpu piedāvāšanu īrēšanai konkrētām personām pieņem Dzīvokļu komisija.

ANITAS ZVINGULES teksts, foto

KRISTĪNES KUZMINAS foto