Atjaunotas vēsturiskas durvis Liepājas ielā 8

Darbus veica restaurators Edgars Raitums Kuldīgas novada pašvaldības projektu konkursā „Valsts nozīmes kultūras pieminekļa „Kuldīgas pilsētas vēsturiskais centrs” teritorijā esošo ēku, kā arī Kuldīgas novadā esošo Latvijas valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā ietverto ēku restaurācija un konservācija”.

Durvju restaurācijai tika apgūts līdzfinansējums 50% apmērā no kopējās izmaksu tāmes, kas ir 1618,62 eiro.

Ēka Liepājas ielā 8 celta 1913. gadā un pazīstama kā Hercberga nams. Mājas oriģinālās parādes pildiņu durvis ar virslogu ieturētas barokālā stilā. Virslogs no ārpuses aizsegts ar dekoratīvu režģi, kurā redzams ēkās celšanas gada skaitlis.  Saglabājusies arī funkcionējoša slēdzene un sešas stobrviras ar dekoratīviem uzgaļiem.

Uzsākot ārdurvju atjaunošanu, visi demontētie durvju elementi tika marķēti atbilstoši projekta dokumentācijai. Kaltās naglas un citi metāla elementi pēc detaļu demontāžas tika saglabāti, lai izmantotu atkārtoti sākotnējās vietās.

Koka  virsmas  tika  attīrītas līdz noturīgam krāsojumam. Vietās, kur krāsojums bija stipri bojāts, virsma tika attīrīta līdz pamatmateriālam, lai lineļļas krāsojumu izveidotu no jauna. Pēdējo simts gadu laikā durvju vērtnes bija stipri nolietotas.

Esošā slēdzene tika pārlikta aktīvajā – kreisajā vērtnē. Darba gaitā tika piemeklēti stilam atbilstoši rokturi. Aktīvās vērtnes rokturis ir pagriežams, lai atvieglotu atvēršanu un aizvēršanu. Tika izgatavots un uzstādīts jauns ozolkoka slieksnis, aizstājot zudušo. Krāsojamās  virsmas netika gludinātas, tādējādi saglabājot autentisko virsmas faktūru.