Par pagalmu labiekārtošanu un uzturēšanu kārtībā

Katru gadu aizvien vairāk labiekārtotu pagalmu

“Ir gandarījums, ka ar katru gadu paliek arvien vairāk atjaunoto un labiekārtoto māju pagalmu, kas ir pierādījums cilvēku spējai vienoties kopīgas labklājības vārdā. Pašvaldības ikgadējais konkurss ir lielisks veids, kā salabot bedrainos iekšpagalmus, sakārtot vai ierīkot bērnu rotaļu laukumus un atpūtas vietas vai zonas, izbūvēt vai uzlabot esošo stāvokli gājēju, piebraucamo ceļu un laukumu segumiem, ierīkot inženierkomunikācijas, kas nepieciešamas labiekārtojuma īstenošanai, vai pat izveidot jaunus apstādījumus,” informē SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” Īpašumu apsaimniekošanas daļas vadītājs Dzintars Rušmanis.

Viņš aicina iedzīvotājus aktīvi iesaistīties savu pagalmu labiekārtošanā un domāt par to savlaicīgi, jo būs nepieciešamas sapulces, skices, saskaņošanas un finanšu aprēķini. “Izdomājiet jau tagad, lai šā gada novembrī varat pieteikt savu pagalmu konkursam “Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pagalmu labiekārtošana Kuldīgas pilsētā””, aicina Dz.Rušmanis.

“Pašvaldības līdzfinansējums un iepriekšējo gadu pozitīvais paveiktā rezultāts ir mudinājis iedzīvotājus vairāk pievērsties savam īpašumam. Zālāja, celiņu, stāvlaukumu un žogu sakārtošana ir izplatītākās ieceres. Netrūkst arī lietus ūdens kanalizāciju izbūves, iebrauktuvju vārtu ierīkošana un lieveņu remonts vēsturiskajā pilsētas centrā,” pauž Īpašumu apsaimniekošanas daļas vadītājs.

Pagalmu labiekārtošana kopš 2012. gada

Šogad tiek labiekārtoti pagalmi – Ķelšu ielā 2A, Gaismas ielā 4 un Planīcas ielā 10. Ķelšu ielā 2A tiek izveidotas stāvvietas automašīnām un gājēju celiņi, kā arī sakārtota brauktuve. Planīcas ielā 10 veikts piebraucamā ceļa remonts un auto stāvlaukuma izveide, kā arī atpūtas soliņu uzstādīšana. Savukārt Gaismas 4 – bruģa seguma celiņu un brauktuves izbūve Skuju ielas pusē.

Pērn, 2016. gadā, pagalms labiekārtots Virkas ielā 22, Gaismas ielā 11 un Liepājas ielā 54. Virkas ielā 22 ierīkota autostāvvieta pie mājas esošajā zaļajā zonā ar šķembu segumu, jo pie mājas izveidotajās asfaltētajās autostāvvietās visām mašīnām vietas nepietika. Gaismas ielā 11 pagalma labiekārtošanas ietvaros veikta betona bruģa seguma izbūve, automašīnu stāvvietu izbūve ar atsiju segumu un lietus ūdens savākšanas sistēmas izbūve. Savukārt Liepājas ielā 54 izbūvēta gājēju ietve, kas papildina 2015. gadā veiktos pagalma labiekārtošanas darbus.

2015. gadā konkursā “Daudzdzīvokļu māju pagalmu labiekārtošana Kuldīgas novadā” SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” labiekārtojuši pagalmu Liepājas ielā 25a, Jelgavas ielā 38, kā arī Liepājas ielā 54 un Mucenieku ielā 35, un Policijas 13. Liepājas ielā 25a ir izveidots granīta bruģa segums autotransporta novietošanai un granīta bruģa segums ar betona plātnēm gājēju celiņam. Projekta ietvaros zaļās zonas nodalītas ar betona apmalēm, bet ap ēku izveidots oļu apbērums. Jelgavas ielā 38 ir atjaunota betonētā apmale ap ēku. Pagalmā ēkām Liepājas ielā 54 un Mucenieku ielā 35 veikta šķembu seguma izbūve, zaļo zonu atdalīšana, betona plātņu seguma līmeņošana un betona apmaļu, mājas priekšā, remonts. Policijas ielā 13 veikta pagalma bruģēšana, zaļo zonu atdalīšana un koka žoga izbūve.

2013. gadā Baložu ielā 3 veikta inženiertīklu pievadu izbūve ar pieslēgumu Baložu ielas ūdensvada un kanalizācijas tīkliem, Annas ielā 7 nobruģēts pagalms un zaļās zonas vietā ieklāts šķembu segums. Baznīcas ielā 17 veikta daļēja pagalma bruģēšana, ierīkojot laukamens bruģa segumu ar krāsota betona bruģa joslām gājēju zonās. Baznīcas ielā 18 rekonstruēta ārējā saimnieciskā kanalizācija un atjaunots segums. Kalna ielā 1 veikta jauna pagalma seguma izbūve ar bruģīti un atsijām, zaļo zonu atdalīšana, sausās tualetes demontāža un laukakmeņu atbalsta sienas izbūve. Lapegļu ielā 6 daļēji nobruģēts 2012. gadā izbūvētais stāvlaukums. Liepājas ielas 1iebrauktuvē izbūvēti masīvkoka vārti. Policijas ielā 8 demontēts esošais betona lievenis un izbūvēts jauns. Liepājas ielā 43 veikta pagalma grunts uzslāņojuma norakšana līdz vēsturiskajam bruģim un koka žoga izbūve, bet Policijas ielā 13 - jauna pagalma seguma izbūve, zaļo zonu atdalīšana un koka žoga izbūve. Pureņu ielā 4A saremontēti bojātie betonētie laukumi, betona celiņa plātnes un lieveņi. Skrundas ielā 12 izbūvēta lietus ūdens kanalizācija un sakārtots esošais segums.  1905. gada ielā 17 demontēti saimnieciskās kanalizācijas skeptiķi, izbūvēts blietētu atsiju pagalma segums un ierīkots dzīvžogs.

2012. gadā pagalmu labiekārtošana veikta Ķelšu ielā 2, Piltenes ielā 3, Pētera ielā 3, Policijas ielā 10, Gaismas ielā 3, Rumbas ielā 6, Liepājas ielā 12, Baznīcas ielā 17, Dzintaru ielā 9 un Gaismas ielā 4. Projekta ietvaros sakārtota vai ierīkota lietus kanalizācija, drenāža, ieklāts bruģa segums, veikts žoga remonts, apzaļumošana, izbūvēti vai rekonstruēti gājēju celiņi.

Par pagalmu labiekārtošanas konkursu

Konkurss „Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pagalmu labiekārtošana Kuldīgas pilsētā” tiek rīkots, lai veicinātu Kuldīgas pilsētas administratīvās teritorijas labiekārtošanu, iedzīvotāju iesaistīšanos un līdzdarbību daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pagalmu sakopšanā un labiekārtošanā, vides uzturēšanā, izmantojot savu finansējumu un piesaistot Kuldīgas novada pašvaldības līdzfinansējumu.

Kuldīgas novada pašvaldība piešķir līdzfinansējumu līdz 50% no kopējās izmaksu tāmes, bet ne vairāk kā 7000 eiro viena konkursa projekta realizēšanai.

Daudz paveic pašu spēkiem

Jāpiebilst, ka dažādus darbus iedzīvotāji var veikt un veic arī par mājas uzkrājumā esošajiem līdzekļiem. Taču, taupot šos līdzekļus, vairāku daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku iedzīvotāji paši saviem spēkiem, piemēram, izkrāso kāpņu telpas, izveido skaistus apstādījumus, salabo durvis, aizdara bedrītes uz piebraucamajiem ceļiem utt.

Savukārt, ja iedzīvotāji kopsapulcē lēmuši, ka remontdarbus jāuztic veikt apsaimniekotājam, tad apsaimniekotājs risina šos jautājumus. “Lēmumu, piemēram, par pagalma labiekārtošanu vai remontēšanu, vai ēkas siltināšanu pieņem iedzīvotāji, savukārt SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” kā ēkas apsaimniekotājs īsteno projekta realizāciju. Bez iedzīvotāju – dzīvokļu īpašnieku koplēmuma – “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” nevar uzsākt darbus,” uzsver Dz.Rušmanis.

Daudzi dzīvokļu īpašnieki ir sapratuši, ka par savu īpašumu sakārtošanu atbildība ir jāuzņemas pašiem. Tāpēc konkurss „Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pagalmu labiekārtošana Kuldīgas pilsētā” ir viens no veidiem kā ar piesaistītu līdzfinansējumu veikt daudzdzīvokļu māju pagalmu labiekārtošanu.

Attēlos: Šogad labiekārtots pagalms Planīcas ielā 10, Kuldīgā, bet turpinās labiekārtošana - Ķelšu 2A, Kuldīgā. 

ANITAS ZVINGULES teksts un foto