Klātienē iepazīstas ar makšķerēšanas vietām Ventas upē

Otrdienas priekšpusdienā upes krastos novērojām ļoti daudz makšķernieku, kas bija ieradušies ķert vimbas. Prieks, ka lielākajā daļā makšķerēšanas vietu atkritumu bija ļoti maz, tas liecina, ka lielākais vairums makšķernieku aiz sevis sakopj, atstājot upes krastus tīrus.

Kuldīgas novada pašvaldība, sākot ar šo gadu, pārņēmusi licencētās makšķerēšanas organizētāja funkcijas no SIA ”Kurzemes cope”. Savukārt makšķerēšanas vietu sakopšana deleģēta SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi”.

Licencētā makšķerēšana attiecas uz Ventas upi Kuldīgas pilsētas teritorijā no punkta, kas atrodas 100 m augšup pret straumi no ķieģeļu tilta un turpinās lejup pa straumi līdz Abavas ietekai Ventā.

SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” plānotās atkritumu lasīšanas vietas Ventas upes labajā krastā – Ventas rumbas un Kuldīgas vecā ķieģeļu tilta apkārtne, no ķieģeļu tilta līdz Pārventas estrādes beigām, pie Onkulīšu mototrases, pie Riežupes ietekas Ventā 500 m uz augšu un leju pa Ventas upi. Ventas kreisajā krastā – Ventas rumbas un Kuldīgas vecā ķieģeļu tilta apkārtne, No Alekšupītes ietekas Ventā uz leju līdz bijušajai pirtij, Tehnikas ielas galā, pie tā sauktās “melnās Kolkas”, Krāčupes teritorijā pie “Lapsu” mājām, pretī Riežupes ietekai Ventā, Umuļu purvā 3 līdz 4 km virs Abavas ietekas Ventā un pie Abavas ietekas Ventā.

Kopējais atkritumu lasīšanas vietu garums gar krastiem ir ap 7 km, bet pa upi, no Ventas rumbas līdz Abavas ietekai Ventā, ap 18 km.

Dažviet ar transportu ir ierobežota piekļuve. Dažās vietās arī zemes īpašnieki ir uzstādījuši ceļam barjeras. Tas nozīmē, ka atkritumu maisi būs jānes ar rokām līdz transportam. Tiek risināts arī jautājums par krastu sakopšanu, braucot pa upi ar laivu.

Lūdzam makšķerniekus būt atbildīgiem pret dabu un visus atkritumus aiz sevis savākt!

Jāpiebilst, ka ar 2016. gada 1. februāri ir spēkā stājušies MK 22.12.2015. noteikumi Nr. 799 ”Licencētās makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību kārtība” un iepriekš spēkā esošie MK noteikumi Nr. 574 zaudējuši spēku. MK noteikumu Nr. 799 3. punktā noteikts, ka licencēto makšķerēšanu ezeros un upēs, kurās zvejas tiesības pieder valstij, organizē vietējā pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā atrodas attiecīgie ūdeņi, bet privātajos ūdeņos, kuros zvejas tiesības nepieder valstij, – privāto ūdeņu īpašnieks vai pašvaldības vai privāto ūdeņu īpašnieka pilnvarota persona. Ventā zvejas tiesības pieder valstij, tādēļ licencēto makšķerēšanu jāorganizē pašvaldībai, un MK noteikumi Nr. 799 vairs neparedz pašvaldībai tiesības nodot šo funkciju pilnvarotai personai.

Kuldīgas novada pašvaldība ir izstrādājusi arī jaunu nolikumu par licencētās makšķerēšanas organizēšanu Ventā Kuldīgas novada administratīvajā teritorijā.

ANITAS ZVINGULES teksts, foto, video