Mārtiņzālē būs Donoru diena

Iestājoties aukstākam laikam, palielinājies to cilvēku skaits, kuri dažādu vīrusu saslimšanu dēļ nevar ziedot asinis. Pirms asins ziedošanas aicinām rūpīgi izvērtēt savu veselības stāvokli, jo asinis var ziedot tikai vesels cilvēks. Visus tos, kuri jūtas veseli, aicinām ziedot asinis, jo VADC šobrīd vairāku grupu asinis nav pietiekamā daudzumā.

Par asins donoru var kļūt personas vecumā no 18 līdz 65 gadiem, kas sver ne mazāk par 50 kg; dienā pirms asins nodošanas neesi lietojis alkoholu; esi paēdis, izgulējies, atpūties, jūties labi; esi vesels un pēdējā laikā neesi slimojis; pirms tam esi lietojis veselīgu uzturu un daudz šķidruma.

Ziedojot asins, nepieciešams uzrādīt personu apliecinošu dokumentu – pasi, ID karti vai autovadītāja apliecību.

Valsts asinsdonoru centrs informē, ka no šī gada 1. jūlija tika uzsākti bezskaidras naudas norēķini ar donoriem. Tas nozīmē, ka kompensācija zaudētā asins un asins komponentu apjoma atjaunošanai nākamajā dienā pēc asins ziedošanas tiek ieskaitīta donora bankas kontā. Lūdzam donorus laicīgi atvērt bankas kontu bezskaidras naudas saņemšanai. Donori bez bankas konta asinis ziedot nevarēs.

Asins nodošana nekaitē cilvēka veselībai. Nododot asins, organismā tiek stimulēta asinsrades sistēma un atjaunots asins sastāvs. Veselam cilvēkam nodot asins nav kaitīgi. Asins ziedošana raisa pozitīvas izjūtas - palīdzība kādam grūtā brīdī.

Lai Valsts asinsdonoru centrs spētu nodrošināt ikdienas ārstniecības iestāžu pieprasījumu pēc asinīm un asins komponentiem, ik dienu asinis nepieciešams ziedot 150 asins donoriem visā Latvijā.

Mēs ļoti ceram uz Tavu atsaucību, jo tikai Tu vari uzdāvināt dzīvību – dāvanu, kurai nav vērtības!

Izsmeļošāku informāciju par asins ziedošanu var uzzināt, zvanot pa bezmaksas informatīvo tālruni 8000 0003 un mājas lapā WWW.DONORS.LV.