Restaurētas gandrīz 200 gadus vecas koka durvis

Esošās centrālās fasādes ārdurvis izgatavotas 19. gadsimta vidū. Tās ir priedes koka divvērtņu durvis ar dekoratīviem ārējiem elementiem un virsgaismu.

Restaurators Jānis Mertens pirmsrestaurācijas izpētē atzinis, ka durvju komplektam pēc 20. gadsimta vidus ir veikti nekvalitatīvi remontdarbi. Pirms restaurācijas durvis bija ļoti sliktā stāvoklī. Durvīm apakšējā daļā bija trupe, slieksnis tikpat kā zudis, pildiņiem bija novērojami lūzumi, plaisas un ģeometrijas defekti. No durvju sākotnējā aprīkojuma bija pazudis koka roktura ārējais tvereklis, vira un bija bojāts slēdzenes mehānisms. Tā bija tikai daļa no šo durvju konstrukcijas bojājumiem.

Durvis, aploda un virsgaisma no ārpuses un iekšpuses nokrāsotas tumši brūnā tonī. Konstatētais krāsojums datējams uz durvju sākotnējo krāsojuma periodu.

Restaurācijas gaitā sākotnēji durvis tika attīrītas – ar vieglu suku noslaukot putekļus, atlupušos krāsu slāņus noslaukot ar cikliņu. Virsma netika perfekti apstrādāta – nošpaktelēta, noslīpēta, bet atstāta ar negludumiem. Virsmu apstrādei tika izmantoti tradicionāli, dabīgi izcelsmes materiāli, kas vēsturiski pierādījuši savas pozitīvās īpašības. Tika lietota lineļļa, lineļļas krāsa ar dabīgiem tradicionāliem pigmentiem, lineļļas ķite logu iestiklošanai un galdniecības darbiem, terpentīns.

Restaurācija izmaksāja EUR 1740,55 bez PVN, no kura 50% ir pašvaldības finansējums un 50% – šīs ēkas iedzīvotāju finansējums.

Durvis tika restaurētas Kuldīgas novada pašvaldības izsludinātā vecpilsētas namu glābšanas konkursa ietvaros. Palīdzība tiek ēkām, kas atrodas valsts aizsargātajā Kuldīgas vēsturiskajā centrā, kā arī citiem valsts kultūras pieminekļiem, kuros jāglābj nesošās konstrukcijas, jumts, jāremontē fasāde, jāatjauno logi, durvis un citi būvgaldniecības izstrādājumi. 

ANITAS ZVINGULES teksts un foto