Pašvaldības dzīvokļos pirms būvdarbu veikšanas plānotie darbi ir jāsaskaņo

Iedzīvotāji nedrīkst veikt īrēto telpu pārplānošanu vai pārbūvi bez izīrētāja rakstiskas piekrišanas. Tas ir atrunāts īres līgumā, ko īrnieks noslēdzis ar izīrētāju (pagastos ar pagasta pārvaldi, pilsētā – ar Kuldīgas novada pašvaldību).

Bez darbu saskaņošanas īrnieks nevarēs saņemt kompensāciju par ieguldījumiem pašvaldības dzīvoklī. Jāpiebilst, ka kompensāciju var saņemt tikai tad, ja īrnieks konkrēto pašvaldības dzīvokli īrē ne ilgāk kā 5 gadus, kā arī kompensācija neattiecas uz dzīvokļa kosmētisko remontu un inženierkomunikāciju nomaiņu.

Kārtību, kādā pašvaldība kā dzīvokļa īpašuma īpašnieks izvērtē ieguldījumu veikšanas nepieciešamību, veic ieguldījumus vai kompensē dzīvokļa īrnieka veiktos ieguldījumus pašvaldības īpašumā nosaka Kuldīgas novada pašvaldības noteikumi Nr. 1 “Kārtība, kādā tiek veikti ieguldījumi Kuldīgas novada pašvaldības dzīvokļu īpašumā un kompensēti izdevumi par ieguldījumu veikšanu”, kas apstiprināti ar Kuldīgas novada Domes 2014. gada 29. maija sēdes lēmumu.

KKP līdzfinansē 50% no izmaksām labiekārtojuma līmeņa paaugstināšanai nepieciešamajiem remontdarbiem – atsevišķas WC ierīkošanu un/vai izlietnes ierīkošanu virtuvē, ja īrnieks ar KKP par to rakstiski vienojušies pirms labiekārtojuma darbu uzsākšanas.

KKP līdzfinansē 40% no izmaksām logu un ārdurvju nomaiņai Kuldīgas novada pašvaldības dzīvokļos Kuldīgas vecpilsētas vēsturiskajā apbūves zonā, kuri pēc vizuālās šo dzīvokļu apsekošanas uz 2013. gada 1. jūliju atzīti par nolietotiem un ir jāmaina.

Pieteikumu par plānotajiem un nepieciešamajiem remontdarbiem pašvaldības dzīvokļa īrnieks iesniedz KKP. Pieteikumā jānorāda: īrnieka vārds, uzvārds, personas kods, adrese, tālruņa numurs, īres līguma numurs un datums; plānoto remontdarbu vieta un veids; plānotās remontdarbu izmaksas; kādiem spēkiem remontdarbi tiks veikti (pašu spēkiem vai pieaicinot komersantu); datums un paraksts; pieteikumam var pievienot komersanta (remontdarbu veicēja) piedāvājumu – tāmi.

Atgādinām arī, ka īrniekam ir pienākums par saviem līdzekļiem nodrošināt elektroapgādes un citu vadu instalāciju, ūdens apgādes un kanalizācijas cauruļvadu un to elementu funkcionēšanu dzīvojamo telpu iekšpusē, un ne retāk kā vienu reizi piecos gados nodrošināt sava dzīvokļa kosmētiskā remonta veikšanu īrēto telpu iekšpusē.

Tāpat īrniekam par saviem līdzekļiem jāveic apkures ietaišu - krāšņu, sildmūru un pavardu remontu vai pārbūvi, ja to turpmāka ekspluatācija rada nopietnus draudus cilvēka veselībai un dzīvībai vai nekustamajam īpašumam, ievērojot apkalpojamās zonas robežu – līdz dūmu vertikālajam stāvvadam jeb dūmenim.

Par saviem līdzekļiem īrniekam jāveic arī dzīvojamo telpu norobežojošo logu un durvju krāsošana, remonts vai nomaiņa.

Papildus informācija pa tālruni 25739052 pie KKP Īpašumu apsaimniekošanas daļas speciālistes mājokļu jautājumos Kristīnes Kuzminas.

ANITA ZVINGULE