Drošības apsvērumu dēļ aicina sakārtot koplietošanas telpas daudzdzīvokļu namos

Aicinām daudzdzīvokļu māju iedzīvotājus atbrīvot koplietošanas telpas – kāpņu telpas, pagrabus un bēniņus no dažādiem, nevajadzīgiem sadzīves priekšmetiem un elektroprecēm, kas var radīt ugunsbīstamas situācijas, turklāt traucē pārvietošanos operatīvajiem darbiniekiem.

Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienests (VUGD) kopā ar apsaimniekotāju ik gadu veic pārbaudes. Pagājušā gadā ugunsdrošības un civilās aizsardzības prasību pārkāpumi konstatēti praktiski visās daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās, un iedzīvotājiem nosūtīta vēstule ar aicinājumu izvākt un sakārtot koplietošanas telpas atbilstoši ugunsdrošības prasībām. “Visizplatītākais aizrādījums bija par aizkrautām kāpņu telpām, taču arī bēniņi un pagrabi ir piekrāmēti ar mantām, kas var viegli radīt gruzdēšanu un novest pie ugunsgrēka, piemēram, kartona kastes, puķu podi, gāzes plītis utt.,” skaidro SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” valdes loceklis Kaspars Poriķis.

Koplietošanas telpu sakārtošana nepieciešama arī potenciālu patvertņu pielāgošanas dēļ. Atsaucoties VUGD un Iekšlietu ministrijas aicinājumam, pašvaldības speciālisti apsekos daudzdzīvokļu ēkas un, ja pazemes stāvs atbildīs noteiktām prasībām, pie ēkas ieejām tiks izvietota zīme, kas noteikts, ka tur atrodas patvertne. Šādu patvertņu uzdevums būs mazināt ietekmi no sprādziena triecienviļņa, šķembām, siltumstarojuma vai radiācijas piesārņojuma.

Noslēdzoties apsekošanai, iedzīvotāji ar sev tuvākajām patvertnēm varēs iepazīties interaktīvā kartē. VUGD priekšnieka vietnieks Ivars Nakurts: “Spēcīga civilās aizsardzības sistēma ir iespējama tikai tad, ja tās veidošanā un stiprināšanā iesaistās katrs indivīds. Valsts un pašvaldība veic savus uzdevumus, bet arī iedzīvotājiem jābūt gataviem pareizai rīcībai apdraudējuma gadījumā.” Nav nozīmes, vai tas ir elektrības pārrāvums, ugunsgrēks, vai militārs iebrukums.